Za azil u Prači 780.000 KM iz sarajevskih općina i kantona

Radiosarajevo.ba
Za azil u Prači 780.000 KM iz sarajevskih općina i kantona

Ministar privrede Kantona Sarajevo Emir Hrenovica, ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a Zlatko Petrović te predstavnik Općine Centar potpisali su s firmom Murai-komerc Ugovor o korištenju usluga higijenskog servisa i Skloništa za napuštene i izgubljene životinje u Prači u Bosanskopodrinjskom kantonu Goražde.
 
Ugovor će naknadno biti potpisan s predstavnicima Grada Sarajeva, Općine Stari Grad, Općine Novo Sarajevo, Općine Novi Grad Sarajevo, Općine Ilidža, Općine Vogošća, Općine Hadžći, Općine Ilijaš i Općine Trnovo.

Hrenovica je kazao da se Ugovor potpisuje na jednu godinu.

"Ovo nije problem samo Kantona već i države. Prije sedam dana smo obišli azil te smo se uvjerili da su životinje u dobrom stanju. Potpisivanjem ovog ugovora životinje će dobiti neophodnu ishranu", naglasio je Hrenovica.

Dodao je da će Ugovor s predstavnicima ostalih sarajevskih općina biti potpisan u narednih sedam dana.

Petrović je rekao da su ugovorene strane saglasne da ukupna godišnja cijena korištenja ugovorenih usluga za kapacitet iznajmljenog objekta za 500 pasa i usluga higijenskog servisa, uključujući i još 25 dodatnih mjesta iznosi 780.000 KM.
 

"Vrijeme iza nas je bilo vrijeme analiza i pronalaženje rješenja. Udružit ćemo adekvatna sredstva koja će segment provođenja Zakona o dobrobiti životnija upotpunosti implementirati u Sarajevu", kazao je Petrović.

Najavio je i angažiranje Veterinarskog fakulteta i Veterinarske stanice u Sarajevu u svrhu odlučivanja da li su psi za smještanje u azil ili su za humanu eutanaziju.

"Naš glavni cilj jest čuvanje mira i zdravlja građana Sarajeva", naglasio je Hrenovica.

Firma Murai-komerc je izgradila azil za životinje u Prači, a vlasnik firme Muris Alić kazao je da ovaj projekt predviđa mogućnost smještaja i do 10.000 pasa.

"Zadovolji smo sve uslove koje definišu svi zakonski i podzakonski akti te svi zahtjevi koje nam nalaže Inspekcija KS-a", naglasio je Alić.

Dodao je da je 12 ljudi zaposleno u stalni radni odnos.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije