Za 66. rođendan Narodnog pozorišta Mostar obnovljena predstava 'Derviš i smrt'

Radiosarajevo.ba
Za 66. rođendan Narodnog pozorišta Mostar obnovljena predstava 'Derviš i smrt'

Narodno pozorište Mostar sinoć je obilježilo 66. godišnjicu od početka svoga djelovanja. Rođendan su obilježili obnovom predstave "Derviš i smrt" Meše Selimovića u režiji Erola Kadića, koja je rađena zahvaljujući partnerstvu s Turskim kulturnim centrom iz Mostara, javlja Anadolu Agency(AA):

Direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović je podsjetio kako je Narodno pozorište u Mostaru još davne 1949. godine odigralo svoju prvu premijeru.

"Radilo se o djelu 'Odrpanci', slovenačkog autora Matea Bora. Predstava je odigrana u sali radničkog društva u Abraševiću. Međutim, za ovu noć mi, nažalost, nismo uspjeli pripremiti nekakvu premijernu predstavu", kazao je Mujkanović, napomenuvši kako se ova teatarska kuća nalazi u teškom financijskom stanju, nakon 66 godina rada.

Stoga je direktor Yunus Emre Enstitüsü, Turskog kulturnog centra Mostar, Yunus Dilber inicirao da se za ovu prigodu obnovi predstava "Derviš i Smrt" Meše Selimovića.

Zadovoljan odazivom publike kazao je da će ova predstava biti na redovitom repertoaru Narodnog pozorišta Mostar.

Da je interes za ovu predstavu veliki pokazala je mnogobrojna publika, a u izvedbi predstave uživali su generalna konzulica Republike Turske u Mostaru Ayše Selcan Sanli, kao i predsjedavajući Skupštine HNŽ-a Šerif Špago.

Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije