World Press Photo. Užasi našeg svijeta

Radiosarajevo.ba
World Press Photo. Užasi našeg svijeta
/ Fotografija poginulog Ochlika


Ubijeni sirijski civili, užasi japanskog zemljotresa, razorena Libija, narodne pobune u Egiptu, Tunisu, Jemenu… tortura ukrajinske policije, bijeda američke deložacije, afganistanske udate djevojčice, teror meksičkih narko-kartela, brutalno suzbijanje građanskih protesta u Americi…

Takva je slika užasa svijeta u kojem živimo a predočava nam je 160 fotografija izabranih na globalnom konkursu World Press Photo, a koje su od danas, do 22. maja, izložene u Umjetničkoj galeriji BiH. Na konkursu je učestvovalo 5247 fotografa iz 124 različitih zemalja, sa 101 254 fotografija, a jedan od pobjednika je ibosanskohercegovački fotograf Damir Šagolj, koji radi za agenciju Reuters.

Izložbu je danas u 14 sati svečano otvorio ambasador Kraljevine Holandije u Bosni i Hercegovini Sweder van Voorst tot Voorst, koji je istakao važnost fotografije u informiranju svijeta o bitnim događajima i životima ljudi diljem Planete.

Kraljevina Holandija je, kao i 2009. godine, kada je ova globalna izložba prvi put upriličena u BiH, glavni sponzor i organizator izložbe.

Ambasador Holandije na otvaranju

Ambasador Van Voorst tot Voorst istakao je važnost slobode medija, koja ima svoju naročitu dimenziju u kontekstu ove izložbe. Jedan od nagrađenih fotografa, Remi Ochlik, nekoliko dana nakon što je proglašen pobjednikom u kategoriji Vijesti, ubijen je u Siriji.

„Ova je izložba, koja se otvara nekoliko dana nakon Dana slobode medija, prilika i da shvatimo težinu i opasnosti novinarskog i fotorepoterskog rada“, kazao je Van Voorst tot Voorst.

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen iskazao je svoje zadovoljstvo što je Sarajevo domaćin jedne ovakve, važne i velike svjetske izložbe.

„Posebno sam ponosan što je jedan od nagrađenih fotografa i naš fotograf Damir Šagolj“, kazao je Behmen.

Podsjetimo, Šagolj, fotograf Reutersa, osvojio je prvo mjesto u kategoriji Svakodnevni život, sa fotografijom Sjeverna Koreja, koju je snimio u Pjongjangu, 5. oktobra 2011. godine, a prikazuje kako grad slavi utemeljitelja komunističke S. Koreje, Kim Sung-Ila.

Damir Šagolj

Šagolj nije mogao prisustvovati otvaranju izložbe ali se prisutnima obratio putem video-linka, kazavši da mu je drago što je izložbe otvorena i u Sarajeva i pozvao sve one koji mogu da posjete izložbu i barem jedan dio nje ponesu u svojoj memoriji.

Izložba će u Umjetničkoj galeriji za posjetitelje biti otvorena do 22. maja, a 25. maja će biti otvorena u Banjoj Luci.

VEZANO: Damir Šagolj - priča iza nagrađene fotografije

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije