Waste is Taste: Najljepša je kreacija Maje Modrijan

F. Z.
Waste is Taste: Najljepša je kreacija Maje Modrijan
U Historijskom muzeju u Sarajevu u četvrtak navečer imali smo priliku vidjeti šta mladi dizajneri mogu proizvesti kreativnom reciklažom od nerazgradivog otpada u sklopu ovogodišnjeg Waste is Taste programa.

Na izložbi smo imali priliku pogledati modne kreacije Maje Modrijan iz Slovenije, Laile Mušić iz Bihaća, i rad učenica Adne Brkić i Nedžmine Čomor koje su predstavile Srednju školu za tekstil, kožu i dizajn u Sarajevu.

Na izložbi je predstavljen i nakit od recikliranih materijala Grozdane Bradvice iz Čapljine i Sanje Lazar iz Sarajeva. Organizator je bilo Udruženje Kultart, a izvršna direktorica Jasminka Hadžiahmetović istkanula je kako je izuzetno zadovoljna odzivom.

"Drago mi je što smo imali veliki odaziv u Historijskom muzeju koji je naš partner u ovom projektu. Kreacije su veoma zanimljive, a predstavile su nam se tri učesnice iz Bihaća, Slovenije i Sarajeva. Imali smo priliku vidjeti i nakit od recikliranog materijala, a predstavile su nam se dvije kreatorke", rekla je Jasminka Hadžimehmedović izvršna direktorica Udruženja Kultart u Sarajevu.

Nagradu za najbolju kreaciju odnijela je Maja Modrijan iz Slovenije, druga je bila Laila Mušić iz Bihaća, dok su treće mjesto zauzele Adna Brkić i Nedžmina Čomor iz Sarajeva.

"Nisam očekivala nagradu. Prvi put sam u Sarajevu i ovo je bio razlog da dođem. Samo sam etikete skupljala pet godina. Sve sam prijatelje i poznanike zamolila da mi donesu etikete koje im više ne trebaju. Nisam znala odmah šta ću uraditi s njima, a na kraju mi je trebalo mjesec dana da sašijem haljinu.

Ja se inače bavim dizajniranjem odjeće od recikliranog materijala, ne uzimam novi materijal. Moje radove možete pogledati na Facebook stranici Destilator. To je moj brend i tamo možete pogledati moje radove", rekla je ovogodišnja pobjednica Maja Modrijan iz Slovenije.

Učesnicama koje su izradile odjevne predmete uručene su nagrade-skulpture koje je napravila Dalila Manso, akademska skulptorica iz Sarajeva, a prvo mjesto je nagradio partner projekta Courtyard by Marriott, Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije