Washington je najpismeniji američki grad

Radiosarajevo.ba
Washington je najpismeniji američki grad

Politička prijestolnica SAD-a Washington najpismeniji je američki grad, objavljeno je u istraživanju državnog sveučilišta Connecticuta. U pismenosti ga slijede Seattle, Minneapolis, Atlanta i Pittsburgh.
 
Američki gradovi u kojima se najviše čita poredani su na osnovi podataka o broju knjižara i knjižnica, broju i tiraži listova, broju objavljenih izdanja, dosegu obrazovanja i internetskim izvorima.
 
Istraživanje je istodobno i zabrinulo znanstvenike postojećim trendovima sve slabijeg čitanja. Uočeno je kako su tiraže novina u padu te da se smanjuje broj knjižara. Primjerice, u Minneapolisu, gdje je bilo 14 neovisnih knjižara na svakih 10 tisuća stanovnika, sada ih ima samo šest. U Bostonu, gdje ih je na isti broj ljudi bilo devet, sada su samo tri. Na nacionalnoj razini broj je s devet pao na šest.
 
Iako je kupnja knjiga na internetu u porastu, on nije toliki da bi nadoknadio opći pad čitanja.
 
Znanstvenici navode da su javne knjižnice ostale utvrda pismenosti. Čak i u teškim ekonomskim vremenima, gradske vlasti trude se osigurati svojim građanima bogate izvore za razvoj i održanje njihova čitalačkog ponašanja, rekao je vodeći autor istraživanja Jack Miller.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije