Vulkani u Bosni i Hercegovini: Da li se jedan nalazio na području Trebevića?

B. R.
Vulkani u Bosni i Hercegovini: Da li se jedan nalazio na području Trebevića?
Foto: Radiosarajevo.ba / Trebević

Ove je sedmice, uslijed erupcije vulkana na Novom Zelandu poginulo pet osoba.

Tim su povodom kolege iz Hrvatske razgovarali s tamošnjim geologom, koji tvrdi da se nedaleko od Splita nekada nalazio vulkan koji, možda, opet može eruptirati.

Sličnu priču čula je većina koja živi u Sarajevu, a riječ je o tome da je Trebević nekad bio vulkan, koji više nije aktivan, ali "možda može eruptirati".

O ovoj urbanoj legendi razgovarali smo s direktorom Federalnog instituta za geologiju Hazimom Hrvatovićem, kojeg smo pitali da li su i gdje postojali vulkani na području Bosne i Hercegovine, te da li se mogu ponovo aktivirati.

Prema riječima Hrvatovića, kroz historiju su postojali vulkani u Bosni i Hercegovini, ali to je bilo prije sedam do deset miliona godina.

I on je, naravno, čuo priču da je Trebević bio vulkan, ali nam je kazao kako ta tvrdnja nije tačna. 

Ono što smo saznali jeste da je na području Srebrenice nekada bio aktivni vulan.

Upitan da li postoji mogućnost da se taj vulkan ponovo aktivira, rekao je da se prema postojećim pretpostavkama to "vjerovatno neće desiti".

Hazim Hrvatović - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Hazim Hrvatović

Možda u samoj Bosni i Hercegovini ne postoji mogućnost ponovnog aktiviranja vulkana, što ne znači da opasnost nije daleko.

Prema pisanju Indexa.hr, geolog sa zagrebačkog Prirodno-matematičkog fakulteta Tihomir Marjanac tvrdi da se kod Muća, 30 kilometara od Splita, nalazi vulkan.

"Vulkanske stijene pronađene su kod Donjeg Muća na lokaciji između potočića Zmijavac i sela Beara. Ondje se skriva opasnost da se tlo probudi i zaspe nas lavom", rekao je Marjanac.

Ne isključuje da se ovaj vulkan može nekada ponovo probuditi, samo je pitanje kada.

Kako je kazao, jedno oslabljeno mjesto u Zemljinoj kori može biti put za prolaz magme.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije