VSTV je Srbiji “na tacni” izručilo suverenitet Bosne i Hecegovine!

Radiosarajevo.ba
VSTV je Srbiji “na tacni” izručilo suverenitet Bosne i Hecegovine!
Foto: Promo / VSTV

Dok organizacije žrtava rata u Bosni i Hercegovini već 10 godina bezuspješno pokušavaju doći do najosnovnijih brojčanih podataka u vezi suđenja pred sudovima u BiH, VSTV je srbijanskom  udruženju “na tacni” izručilo sve predmete ratnih zločina i tako izručilo i  suverenitet Bosne i Hecegovine.

Navodi se ovo u saopćenju Udruženja žrtava i svjedoka genocida, koje podsjeća da su predmeti ustupljeni bez bilo kakvih ograničenja, što je skandal: "U predmetima se nalaze izjave svjedoka, materijalni dokazi i sve je to dato jednom udruženju. Ponovo podsjećamo javnost da nam pravosuđe u BIH na čelu sa VSTV-om  sistemski uskraćuje informacije o sudbini  oko 850 predmeta tzv. A lista Pravila puta Rimskog sporazuma, za koje je Tužilaštvo Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju ocijenilo da postoji dovoljno dokaza za procesuiranje i koji su vraćeni u Bosnu i Hercegovinu od kada im se gubi trag."

"To je jedan od razloga zašto ne podržavamo tzv. Revidiranu strategiju za rad na predmetima ratnih zločina, jer skrivanje  A liste od žrtava i javnosti je zaštita i sakrivanje ratnih zločinaca. Neka odgovore zašto se skoro dvije decenije u BiH ne procesuiraju svi oni koji su bili dio projekata zločinaca presuđenih u Den Hagu, počevši od Milovana Stankovića, poslijeratnog ministra odbrane u RS-u,  odgovornog za zločin genocida do Branka Kvesića, ministra unutrašnjih poslova u “HR-HB” i stotina drugih koji su svoje utočište pronašli u Srbiji i Hrvatskoj.

Pozivamo međunarodnu zajednicu i sve one koji mogu i trebaju djelovati da konačno otklone kočnice u pravosudnom sistemu BiH i da omoguće zakonski, fer i korektan postupak, a ne da se zbog interesa susjednih država nad nama provodi novi genocid tako što se štite i glorifikuju ratni zločinci, negira genocid, presuđeni ratni zločinci prebacuju iz BiH u susjedne države i oslobađaju, do ove direktne državne  podvale VSTV-a da se Srbiji bukvalno izruče  predmeti ratnih zločina iz BiH.

Da su u VSTV-u makar malo moralni i opredjeljeni zaštiti žrtava podnijeli bi kolektivnu ostavku", saopćeno je iz Udruženja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije