Vrtići u Kantonu Sarajevo počinju s radom, objavljena uputstva za roditelje

J. Ć.
Vrtići u Kantonu Sarajevo počinju s radom, objavljena uputstva za roditelje
Foto: Unsplash / Ilustracija

Vrtići u Kantonu Sarajevo počinju s radom.

Potvrđeno je ovo u petak na održanoj sjednici štaba Civilne zaštite gdje je donesena odluka da vrtići počinju raditi od ponedjeljka, 18. maja.

Kako saznajemo, samo osoblje testirano na COVID-19 može početi s radom, djeci i zaposlenima će na ulazu biti mjerena temperatura i prolazit će kroz trijažni punkt.

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH objavili su i preporuke za rad predškolskih ustanova, kako za zaposlenike, tako i za rad u grupama.

Specifične preporuke vezane za vrtiće

Boravak u vrtićima potencijalno može predstavljati veći rizik za zarazu djece s COVID-19 nego je to porodični dom, odnosno domaćinstvo, posebno ako su ukućani uključeni u takav tip dnevnih obaveza da mogu izbjegavati situacije povećanog rizika za zarazu COVID-19.

Iz gore navedenih razloga podstiču ostanak kod kuće sve djece za koju je to moguće, s obzirom da broj djece može biti takav da se mjere fizičkog razmaka u tim kolektivima neće moći poštovati.

Organizacija rada ustanove

Rad ustanove neophodno je organizirati na način da se osigura u što većoj mjeri fizički razmak kao i pojačana osobna higijena i higijena prostora. Fizički razmak od najmanje 2 metra u zatvorenom prostoru posebno provode zaposlenici u odnosu na druge zaposlenike, te se navedeni fizički razmak preporučuje kada je god moguće između zaposlenika i djece, sa iznimkom direktne njege djeteta koja se provodi u što kraćem vremenu

Ograničen ulazak u ustanove

Do daljnjeg su zabranjeni sve van-nastavne posjete (npr pozorište, kino, galerije, muzeji i slično). Neophodno je osigurati dolazak što manjeg broj osoba, kako na ulazu tako i unutrašnjim prostorima ustanove. Kada god je moguće, prilikom dovođenja djeteta u ustanovu u pratnji djeteta treba biti odrasla osoba koja ne spada u rizičnu skupinu na obolijevanje od COVID-19, to jest da nije starije životne 2 dobi (65 i više godina), niti je hronični bolesnik.

Roditelji/skrbnici ne smiju dovoditi, niti odvoditi djecu iz ustanova niti ulaziti u vanjske prostore (dvorište, vrt, igralište) i unutarnje prostore ustanove, ako imaju povišenu tjelesnu temperaturu, respiratorne simptome poput kašlja i kratkog daha ili koji su pod rizikom da su mogli biti u kontaktu s osobama pozitivnim na COVID-19 ili su pod sumnjom da bi mogli biti zaraženi s COVID-19, a pogotovo ako su u samo-izolaciji jer tada ne smiju izlaziti iz kuće.

Djeca koja imaju povišenu tjelesnu temperaturu, respiratorne simptome poput kašlja i kratkog daha ili koji su pod rizikom da su mogli biti u kontaktu s osobama pozitivnim na COVID-19 (npr. u kućanstvu ili na radnom mjestu, odnosno da je članu kućanstva propisana mjera samo-izolacije) ili su pod sumnjom da bi mogli biti zaražena s COVID-19, ostaju kod kuće te ih roditelji/skrbnici ne smiju dovoditi u ustanove.

Čišćenje i dezinfekcija prostora

Neophodno je provoditi mjere čišćenja i dezinfekcije prema standardnim preporukama i prema preporukama za radne prostore. Predmete kao što su ručke na vratima, ručke na prozorima, radne površine, tastature, konzole, slavine u toaletima i kuhinjama, tipke vodokotlića, daljinski upravljači, prekidači za struju, zvona na vratima, kontrole liftova te druge dodirne površine koje koristi veći broj osoba neophodno je dezinficirati što češće, više puta dnevno.

Preporučuje se da se čišćenje provodi u vrijeme kada su djeca na dvorištu ili nakon odlaska djece.

Ne preporučuje se da djeca predškolske dobi nose maske u vrtiću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije