Vrtić Skenderija zatvoren zbog provjetravanja!?

Radiosarajevo.ba
Vrtić Skenderija zatvoren zbog provjetravanja!?


Osvježeno u 15,30 izjavom Arzije Mahmutović

Kao što smo u prvom dijelu teksta već i pisali, kantonalni Inspektorat za sanitarne, zdravstvene i farmaceutske poslove u saopćenju za javnost u ponedjeljak 07. decembra potvrdio je sumnju u trovanje hranom u vrtićima Javne ustanove Djeca Sarajeva.

Tim povodom Inspektorat je naredio:
- "Da svi uposlenici JU "Djeca Sarajeva" moraju izvršiti pregled stolice na Salmonelle vrste, tri dana uzastopno, zaključno sa 06. decembrom"
- "Da se svi roditelji čija djeca imaju stomačne tegobe jave pedijatru i obave pregled na kliconoštvo".

Vrtićima je data preporuka da sva djeca koja pohađaju navedene vrtiće (njih preko 200) moraju obaviti trodnevno testiranje na prisustvo bakteriju (koprokulturu).

Zatvoren vrtić Skenderija

Dan nakon ovoga saopćenje, roditelje djece koja pohađaju vrtić Skenderija dočekalo je neprijatno iznenađenje - kada su u utorak 8. decembra doveli djecu, na vratima ih je čekala obavijest da je vrtić zatvoren na dva dana, a da se djeca mogu odvesti u vrtiće Mak i Lane koji takođe pripadaju Javnoj ustanovi.

Na pitanje roditelja zašto je došlo do zatvaranja, nekim roditeljima je rečeno da se radi o deratizaciji.

Bitno je napomenuti da je u vrtiću Skenderija sanitarna inspekcija boravila prije sedam dana, kada su uzeti uzorci.

Izjava direktorice Mahmutović

Novinarka RadioSarajeva je u poslijepodnevnim satima u utorak razgovarala sa direktoricom JU Djeca Sarajeva Arzijom Mahumutović koja nam je potvrdila da je vrtić Skenderija privremeno zatvoren na dva dana.

Ne radi se deratizaciji, kao što je nekim roditeljima u jutarnjim satima bilo rečeno, već o provjetravanju, tvrdi direktorica. Razlog provjetravanja je prevencija nove gripe, a kako je direktorica ustanove najavila, u narednim danima će se i ostali vrtići temeljito provjetravati.

Arzija Mahmutović je naglasila da razlog zatvaranja vrtića Skenderija nije sumnja u prisustvo salmonele.

Vezano: Ima li salmonele u vrtićima - prvi dio

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije