Vrijedna donacija za udruženje 'Pomozi'

Radiosarajevo.ba
Vrijedna donacija za udruženje 'Pomozi'
/ FOTO: Radiosarajevo.ba


Ćevabdžinica Mrkva donirala je 5.000 KM socijalno ugroženim kategorijama stanovništva povodom pedeset godina postojanja i uspješnog rada, a u čast Dana Općine Stari  Grad. Ček sa ovom sumom, Adnan Mrkva generalni direktor Mrkva group d.o.o. uručio je Elviru Karaliću, predsjedniku Udruženja “Pomozi”. Sredstva će biti iskorištena za pokretanje farme koka nosilja na kojoj će raditi socijalno ugroženi koji će se na taj način izdržavati od vlastitog rada.

Udruženje “Pomozi” već je pokrenulo dvije ovakve farme, u Rakovici i Rudom, i
uposlilo 15-ak osoba, a jaja koja proizvedu zadržavaju jednim dijelom za sebe, dok drugi dio ide u prodaju od čega imaju direktan prihod. Udruženje postoji manje od jedne godine, a do sada su nahranili oko 1.000 ljudi. Njihov cilj je da pomognu socijalno ugroženima, ali onima koji žele da rade i ne ovise o tuđoj pomoći, a nažalost, takvih je danas tek 10% od ukupnog broja osoba u ovoj kategoriji, smatra Karalić.

“Novac koji smo danas dobili iskoristit ćemo da povećamo naše kapacitete, odnosno pokrenemo treću farmu koka nosilja i uposlimo još ljudi,” dodao je on.

Govoreći o motivima za pokretanje ovakve akcije, Adnan Mrkva kazao je da je to njihov način da proslave jubilej 50 godina postojanja, ali i obaveza koju je naslijedio od rahmetli dede, Ejuba Mrkve, začetnika porodične tradicije.

Značajna pomoć

“Moj dedo je osnovao našu firmu 1963. godine, a potom i Narodnu kuhinju Stari Grad. On je bio čovjek koji se dosta bavio humanitarnim radom. Mi smo svi ponosni na to i imamo obavezu da nastavimo njegovim koracima i da pomažemo ljudima kojima je to potrebno'', kazao je Mrkva.

Ovo udruženje su izabrali upravo zbog toga što kroz svoje projekte omogućavaju socijalno ugroženima da se izdržavaju od vlastitog rada.

“Ne samo da ih hrane ribom, nego ih uče da love ribu,” dodao je Mrkva.
Domaćin događaja bio je načelnik Ibrahim Hadžibajrić kojem se Mrkva i lično zahvalio što je na Baščaršiji omogućio ambijent za dolazak sve većeg broja turista, te samim tim ostvarivanje uspješnih rezultata privrednih subjekata.

“Nažalost, danas je jako malo događaja kao što je ovaj i zato sam ugodno iznenađen idejom ćevabdžinice Mrkva. Zahvaljujem im se što su Općinu Stari Grad izabrali za domaćina ovog događaja. Kao što vidim, izabrali ste pravo udruženje i ljude koji će ovaj novac iskoristiti u prave i konkretne svrhe,” kazao je načelnik Hadžibajrić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije