Vrijedna donacija Biblioteci za slijepa i slabovidna lica

Radiosarajevo.ba
Vrijedna donacija Biblioteci za slijepa i slabovidna lica

Biblioteka za slijepa i slabovidna lica BiH, jedna od sedam institucija kulture od državnog značaja, dobila je vrijednu donaciju od Turske uprave za međunarodnu saradnju i razvoj TIKA. Donacija u vrijednosti od 30.000 KM uručena je Biblioteci u vidu kompletne opreme za dva tonska studija. Kompjuteri, printeri, namještaj za studio te repromaterijal, prvenstveno skupi papir za Brajevo pismo, dovoljan za produkciju u trajanju od najmanje godinu dana omogućit će ovoj instituciji, čiji se fond već proteže na 20.000 bibliotečkih jedinica, proizvodnju novih audio knjiga.

Biblioteka za slijepa i slabovidna lica BiH jedina je u našoj zemlji gdje korisnici mogu dobiti audio knjige, te knjige na Brajevom pismu, a Biblioteka knjige koje sama producira šalje korisnicima širom naše zemlje i u cijelom svijetu. Usluge Biblioteke su besplatne, te knjižni fond Biblioteke bez naknade koristi 1.158 slijepih osoba širom BiH, država bivše Jugoslavije i širom svijeta, gdje žive osobe koje razumiju jezike ovog govornog područja. Međutim, problematičan pravni status ove institucije i njen neprofitni karakter čine funkcionisanje same institucije teškim. Zaposlenici mjesecima rade bez plate, a najveći problem u radu Biblioteke predstavlja nabavka repromaterijala, što je još jedan razlog zbog kojeg je donacija TIKA-e vrlo vrijedna.

Prve taktilne slikovnice u BiH

Press konferenciji koja je u prostoru Biblioteke upriličena povodom primopredaje donirane opreme prisustvovali su Zülküf Oruç, koordinator TIKA-e za područje Bosne i Hercegovine, ambasador Republike Turske u BiH, Ahmet Yildiz, ministar kulture i sporta u Vladi FBiH Salmir Kaplan, zamjenica ministra civilnih poslova Denisa Sarajlić-Maglić, te direktor Biblioteke za slijepa i slabovidna lica,  Sakib Pleh.

Ambasador Ahmet Yildiz je napomenuo da su turske institucije u BiH vrlo dobro upoznate sa problemima s kojima se već 17 godina nosi sedam institucija kulture od državnog značaja, te da zbog toga koriste svaku priliku da pomognu rad ovih institucija i da će tako činiti i u budućnosti. Zülküf Oruç je podsjetio da je jedan od najvažnijih zadataka društva učiniti svoje slijepe i slabovidne članove ravnopravnim učesnicima i djelatnicima u društvu, te da TIKA, u skladu sa svojim redovnim programima pomaganja obrazovanja, zdravstva i očuvanja kulturno-historijskih spomenika, želi pomoći Bosni i Hercegovini u tom pravcu.

Problemi Biblioteke za slijepa i slabovidna lica 

Koliko je status Biblioteke za slijepa i slabovidna lica još uvijek u nepromijenjenom položaju govori i podsjećanje zamjenice ministra civilnih poslova BiH Denise Sarajlić-Maglić da ukoliko budžet na državnom nivou uskoro ne bude usvojen, grant Ministarstva namijenjen finansiranju Biblioteke za slijepa i slabovidna lica neće postojati. Takav je slučaj bio i prošle godine kada Biblioteka nije dobila niti jednu marku iz ovog granta, podsjetio je direktor Sakib Pleh. I ministar Salmir Kaplan se osvrnuo na težak i godinama nepromijenjen pravni status sedam institucija (Zemaljski muzej BiH, Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH, Biblioteka za slijepa i slabovidna lica BiH, Historijski muzej BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Umjetnička galerija BiH, Kinoteka BiH), napomenuvši da ukoliko se prema njima bude odnosilo kao u posljednjih 17 godina, status neće biti riješen ni za još jedan toliki period.

Kakve institucije kulture nam trebaju?

"Trenutno ne postoji idealno rješenje, ali svi možemo ići ka kompromisima i tražiti pragmatično rješenje", rekao je Kaplan, dodavši da je samo finansiranje ovih institucija i novac koji im je potreban puno manji problem od samog pravnog pitanja njihovog položaja.

U državi koja sama ne brine o najvažnijim institucijama kulture, jer se sistematski radi na otklanjanju svega sa predznakom državni, svaka donacija poput ove koju je obezbijedila TIKA je hvale vrijedna.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije