Vrijeđanje Srebreničana: Od producenta američke serije dobili izvinjenje

Fena
Vrijeđanje Srebreničana: Od producenta američke serije dobili izvinjenje
/ printscreen
Predstavnici Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike i Instituta za istraživanje genocida Kanada oglasili su se u ime američkih i kanadskih Bošnjaka.

U njihovo ime, posebno u ime više desetina hiljada potomaka, preživjelih žrtava i svjedoka genocida u Srebrenici koji žive u Sjevernoj Americi, od producenata serije The Odd Couple zatražili i dobili javno izvinjenje.

"U epizodi navedene serije se jedan od aktera, Felix Unger (Thomas Lennon), poziva na Srebrenicu na uvredljiv način. Tako u jednom dijelu Lennon kaže 'dakle, Emily, mislio sam da bi mogli probati novi srpski restoran, Ukus Srebrenice'", pojašnjeno je u saopćenju.

Ova izjava je, smatraju oni, nanijela novu bol potomcima, preživjelim žrtavama i svjedocima genocida u Srebrenici i razočarala sve istinske borce za istinu i pravdu, za ljudska prava i slobode za dostojanstvo čovjeka u svijetu.

Pozdravljaju javno izvinjenje producenta američke televizije te pozivaju televizijsku kuću CBS kao i producente da posjete Memorijalni Centar Potočari u Srebrenici i iz prve ruke osjete i vide posljedice genocida nad bošnjačkim narodom, saopćeno je iz Instituta za istraživanje genocida.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije