Robert Dacešin: Volontiraj u Africi i doživi nevjerovatno iskustvo

L. K.
Robert Dacešin: Volontiraj u Africi i doživi nevjerovatno iskustvo

Robert Dacešin je svestran mladić, da bismo nabrojali šta sve radi trebalo bi nam puno više prostora. Pored toga što je diplomirani ekonomista, što se bavi digitalnim marketingom, što je međunarodni teniski sudija, poliglota, Dacešin ima i vlastiti projekt – najčitaniji putopisni blog u BiH – Rio priče sa putovanja.

Primjetna je ljubav prema putovanjima kod ovog mladog čovjeka koji je, između ostalog, napravio i interaktivni turistički vodič za grad Banja Luku – Travel mapping.

Mladi poliglota Dacešin za Radiosarajevo.ba govori kako voli putovati kao i da je uvijek želio posjetiti i Afriku. Desilo se da je prošle godine upoznao Maju Orihan koja mu je pričala da je volontirala u sirotištu u Tanzaniji u Africi.

„To se činilo tako daleko. Imao sam posao od 8 ujutro do 16 sati, 18 dana godišnjeg, kako otići i volontirati u Africi?! Nema šanse. Ipak, desio se splet nekih životnih okolnosti te sam  počeo raditi od kuće. Mogao sam kreirati svoj dan, finansije, desilo se da se mogu odlučiti za takav jedan poduhvat – doživjeti nešto novo – da pomognem nekome“, govori Dacešin.

Kada dođete u Afriku i vidite kako se tamo živi, shvatite kako smo mi, zapravo, bogati, govori naš sagovornik:

„Potpisujem da je Bosna u top 20 posto svijeta po kvalitetu života. Na stranu šta mi ovdje mislili. Ti ljudi nemaju vode, struje, interneta. Većina kuća nema tepiha, asfalt postoji samo u većim gradovima. Ali onda vidiš koliko su oni, ustvari, sretni bez svega toga.“

afrika_djeca_volontiranje_dacesin (3).jpg - undefined

Privatni album

Dacešin govori da ne provode sate za telefonom, već se igraju na ulici. Nemaju markiranu garderobu, skupe satove, aute, ne ono što mi  „percipiramo kao bitno“.

 „Materijalno, mnogo su iza nas, ali emotivno, mnogo ispred. Nikada nisam vidio toliko siromašne, a sretne djece kao tamo. A tek kad im posvetiš malo svog vremena - dobiješ osmijeh koji otapa i glečere po Patagoniji“, govori uz osmijeh Dacešin.

 Ovaj svestrani mladić želi da pozove mlade naše zemlje da volontiraju u Africi, da dožive nezaboravno iskustvo kao što je i on. Navodi da ne postoji vremenski period koji neko mora ili može da provede tamo.

„Možete biti tamo koliko želite, smještaj, kao i tri obroka dnevno su osigurani u kući momka koji dovodi volontere. On je zaista isto sjajna osoba, te ste u prilici da živite sa njegovom porodicom, družite se sa njima, jedete, te upoznate život te zemlje na istinski način iz prve ruke. Jedini vaš izdatak je povratna avionska karta koja košta oko 650 eura. To je, zaista, ništa za iskustvo koje ćete vratiti sa sobom. To je nešto što vas obogati za cijeli život“, govori Dacešin.

Navodi i da je Afrika vjerovatno bila najteže putovanje koje je ikada imao.

„Nije za svakoga. Iskreno, nije lako ni posmatrati to sve, kad čuješ da ta neka djeca boluju od teških bolesti, a toga nisu ni svjesni. Ali, bez obzira na svu neimaštinu, oni su dokaz da je za sreću, potrebno jako malo. Mnogo manje nego što mi ovdje mislimo. Samo još to nismo shvatili“, navodi Dacešin i dodaje da svi koji žele saznati još neke dodatne informacije u vezi s volontiranjem u Africi, mogu da mu se jave na njegov Facebook profil.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije