Vodeći stručnjaci iz oblasti humane reprodukcije na simpoziju u Tuzli

Radiosarajevo.ba
Vodeći stručnjaci iz oblasti humane reprodukcije na simpoziju u Tuzli

Treći međunarodni simpozij 'Dani humane reprodukcije', koji će biti održan od 10. do 13. aprila u Tuzli, okupit će vodeće stručnjake iz oblasti humane reprodukcije iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije i Švedske.

Oni bi kroz svoja izlaganja najnovijih naučnih dostignuća i razmjenu iskustava trebali učinili dodatni iskorak, te unaprijediti znanja iz humane reprodukcije. 

''Želimo unaprijediti oblast humane reprodukcije u BiH, da pokušamo objediniti centre za humanu reprodukciju u našoj zemlji, da dođemo do novih naučno-tehnoloških saznanja i da razmijenimo znanja i iskustva u ovoj oblasti'', izjavila je na pres-konferenciji direktorica Ginekološke poliklinike 'Korak do života' Tuzla, Suada Tinjić.

Kazala je da su osnovne teme o kojima će se govoriti na ovom simpoziju potpomognuta medicinska oplodnja, embriologija, primjena ultrazvuka u potpomognutoj oplodnji i mikrohirurški endoskopski zahvati u liječenju neplodnosti i steriliteta.

''Među ovim temama bih posebno izdvojila temu transplataciju jajnika i maternice, pristup religija prema potpomognutoj medicinskoj oplodnji, te ono što je interesantno da će trećeg dana ovog skupa biti organizovan i okrugli sto o temi potpomognute medicinske oplodnje u BiH'', istaknula je Tinjić.

Također je naglasila da će se ovom okruglom stolu pridružiti i predstavnici Federalnog ministarstva zdravstva i Fonda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona, kao i ostali učesnici simpozija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije