Vlada o dimnjačarima na narednoj sjednici

Radiosarajevo.ba
Vlada o dimnjačarima na narednoj sjednici


Vlada Kantona Sarajevo će na prvoj narednoj sjednici u ime Ministarstva predložiti Nacrt odluke o dimnjačarskoj djelatnosti na području Kantona Sarajevo.

Cijene čišćenja dimnjaka
20 - 25 KM na privatnim objektima
0,80 - 2 KM na zgradama

To će, kako je za Dnevni avaz rekao Zlatko Petrović, ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, značiti početak uređivanja stanja i uvjeta rada. Kako je naglasio Petrović, naredne poteze mora povući lokalna zajednica jer je to u njihovoj nadležnosti.

Grad i općine su, po riječima predsjednika Udruženja dimnjačara BiH Selima Ekmečića, do sada izbjegavale riješiti njihove probleme, te se nada da će usvajanjem odluke konačno biti određeno ko se može baviti dimnjačarstvom.

U Kantonu Sarajevo, kako kaže, postoje 22 dimnjačara i mora im se pomoći jer ovaj stari zanat polako izumire.

"Žalosno je da nijedan dimnjačar u Federaciji BiH nije dobio poticaj. Mnogo je smrtnih slučajeva bilo u posljednje vrijeme nakon trovanja ugljenmonoksidom, a niko nije odgovarao jer nije bilo zakona. Ne tražimo mnogo, opremu koja je veoma skupa ionako sami nabavljamo, tako da optužbe da se donošenjem zakona želimo obogatiti nisu tačne", rekao je Ekmečić za Dnevni avaz.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije