Vlada KS: Pomoć Jablanici, 100.000 za bihaćku bolnicu...

Radiosarajevo.ba
Vlada KS: Pomoć Jablanici, 100.000 za bihaćku bolnicu...

Vlada Kantona Sarajevo je na danas održanoj 29. sjednici zadužila Kantonalnu upravu civilne zaštite i Profesionalnu vatrogasnu brigadu da se, u skladu sa svojim mogućnostima, stave na raspolaganje i pomognu u gašenju požara koji su prethodnih dana zahvatili područje Općine Jablanica.

Također, Vlada je odobrila da se 100.000,00 KM iz tekućih rezervi pošalje za sanaciju u požaru izgorjelog objekta Kantonalne bolnice “Dr Irfan Ljubijankić” u Bihaću.

Usvojen je i Projekt izgradnje Univerzitetske biblioteke Univerziteta u Sarajevu čija ukupna vrijednost iznosi 20.350.000 EUR-a. Sredstva za realizaciju ovog Projekta obezbijedit će se iz granta Saudijskog fonda za razvoj Kraljevine Saudijske Arabije u iznosu od 17.187.500 EUR-a i Budžeta Kantona Sarajevo u iznosu od 3.162.500 EUR-a u periodu 2013-2015. godina.

Kako je istaknuto, Vlada je prihvatila Informaciju Ministarstva saobraćaja o prijedlogusistemskog rješenja problema u oblasti taksi prijevoza u KS. Prema saznanjima Ministarstva, broj inspektora za saobraćaj ne zadovoljava inspekcijskog nadzora u oblasti taksi prijevoza, te je kao jedna od mjera predloženo da se poveća broj kantonalnih inspektora u oblasti saobraćaja.

„Ministarstvo saobraćaja je pripremilo i nacrt zakona o taksi prijevozu u Kantonu Sarajevo na koji je Konkurencijsko vijeće BiH dalo pozitivno mišljenje, a koji će vrlo brzo biti dostavljen Vladi KS na razmatranje i usvajanje“, saopćila je Vlada.

Resorno ministarstvo je pokrenulo inicijativu o izmjeni Pravilnika o tehničko-eksploatacionim uslovima kojeg je donio federalni ministar prometa i komunikacija, čije su izmjene stupile na snagu i koje su bitno doprinijele rješavanju problema najviše u dijelu zabrane zloupotrebe rent-a-car prijevoza.

„Kao jedna od mjera predloženo je da se inicira izmjena odredbi člana 106. Zakona o cestovnom prijevozu Federacije BiH, a koje su kontradiktorne odredbama člana 79. ovog zakona. Podržani su prijedlozi da se pooštre kaznene odredbe kako kantonalnog tako i federalnog zakona, posebno kada su u pitanju lica koja nelegalno obavljaju ovaj vid prijevoza.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije