Vlada KS neće finansirati gradnju stanova za interno raseljene

Radiosarajevo.ba
Vlada KS neće finansirati gradnju stanova za interno raseljene

Generalni sporazum o izgradnji stambenog objekta za trajno zbrinjavanje interno raseljenih osoba na Šipu, koji je 2011. godine Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo potpisalo s Općinom Centar i implementatorom projekta, humanitarnom organizacijom ASB, raskinut je odlukom kantonalne vlasti. 

Resorni ministar Muamer Bandić je nakon interne revizije angažirao inspekciju koja je, kako on kaže, utvrdila niz nepravilnosti.

"Tu ima očiglednih neregularnosti. Sporazum nije potpun, a nigdje se ne navodi kolika je predračunska vrijednost projekta i u koliko se faza izvodi. Nije definisano ni ko je vlasnik tog objekta, a što je najčudnije, po projektnoj dokumentaciji radi se o stambeno-poslovnom objektu, što je apsurd ako uzmemo u obzir da je namjena zgrade zbrinjavanje interno raseljenih osoba", navodi Bandić, a piše Avaz.ba.

Na pitanje šta će sada biti s raseljenim porodicama koje su trebale biti stambeno zbrinute, Bandić kaže da je osnovni problem sporazuma netransparentnost ulaganja i novčanih potraživanja te upravo što se ne zna ko su osobe koje će biti u tim stanovima. 

"U Općini Centar nisu imali zakonsko uporište za relokaciju objekta, jer se ona vrši kada se radi o ljudima s posebnim potrebama, invalidima i slično... Ovdje nije definisano koje osobe će biti smještene u 24 predviđena stana, osim da se radi o raseljenima i socijalno ugroženima, koji također spadaju u dvije različite kategorije i podliježu različitim zakonima", pojašnjava Bandić. 

Sudski epilog 

Bandić negira da je nedostatak novca razlog za odustajanje od projekta. Naveo je da Kanton ima sredstva, ali "ne za ulaganje u nešto neprecizno i zakonski neregularno", piše Avaz.ba.

"Ko će snositi odgovornost i sankcije, vidjet ćemo. Kako sada stvari stoje, ova priča će, možda, imati i sudski epilog", navodi ministar.

Bandić nije želio govoriti o stopiranju gradnje zgrade na Baruthani u Starom Gradu.

"Inspektori su na terenu i dok ne dobijem njihov nalaz, ne želim ništa komentirati. Mogu samo reći da je situacija dosta drugačija nego u slučaju na Šipu", naglašava on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije