Vlada KS naložila hitnu uspostavu saobraćaja

Radiosarajevo.ba
Vlada KS naložila hitnu uspostavu saobraćaja
/ FOTO: Damir Hajdarbašić, Radiosarajevo.ba


Javni gradski prevoz ne radi, razlog je štrajk GRAS-a na koji su se radnici sinoć odlučili, te od jutros niti jedno sredstvo gradskog prevoza ne radi

Suad Zeljković, premijer Kantona Sarajevo, na konferenciji za novinare, rekao je kako je tek završena vanredna sjednica, te da Vlada nalaže skupštini, nadzornom odboru i direktorici GRAS-a da se hitno uspostavi saobraćaj na čitavoj teritoriji Kantona Sarajevo i angažuju svi uposlenici koji su potrebni za izvršenje prevoza.

Premijer Zeljković je na naše pitanje, rekao da će, ukoliko do toga dođe, alternativni prevoznici karte naplačivati približno visini cijene koju građani za GRAS-ov prevoz.

Dodao je da je naloženo da se angažuje kompletna služba zaštite od evantualnog devastiranja komunalnih objekata i sredstava od eventualnog devastiranja uy punu saradnju sa pripadnicima MUP-a Kantona Sarajevo.

Naloženo je i da se utvrde razlozi nenajavljene i nezakonite obustave saobraćaja i protiv odgovornih lica pokrenuti odgovorne i disciplinske mjere. 

Vlada KS će u svojim nadležnostima, ukoliko se saobraćaj ne uspostavi do 16,00 sati, će uvesti mjere za uvođenje alternativnog prevoza u Kantonu Sarajevo.

"Najava postoji za 17. april, ali ovo štio se dans desilo je drugačija aktivnost", rekao je Zeljković.

Ukoliko Vlada bude primorana da angažuje alternativne prevoznike, oni će, kako je rekao premijer, početi sa radom "odmah". Kako je Zeljković rekao Vlada je tokom dana imala kontak sa predstavnicima alternativnih prevoznika, koje nije želio imenovati, te istakao kako je dobio potvrdu da su oni spremni odmah izaći na ulice.

Begić-Žiga: 'Na ovaj način se neće riješiti problemi'

Mubera Begić-Žiga, koja je nedavno postavljena na funkciju direktorice GRAS-a, je istakla kako je tužna i ljuta što su građani dovedeni u situaciju da danas nemaju organizovan prevoz. 

U obraćanju radnicima, koji su odbili moju preporuku, a zatim i molbu, zamolila sam da prekinu obustavu saobraćaja.

Trenutno se vodi proces protiv 10 osoba koje su učestvovale ili učestvuju u radu preduzeća, podatak je koji su članovi Vlade dobili od Glavne tužiljice Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo Nives Kanevčev.

"GRAS predugo muče ovi problemi i ne nalaze se sistemska rješenja. Vlada je dala zadatak organima upravljanja u prevozu da hitno uspostave saobraćaj. I ovom prilikom molim vozače da obavljaju svoju dužnost, jer se na ovaj način neće riješiti niti jedan problem", rekla je Mubera Begić-Žiga.

Na kraju konferencije za novinare premijer Suad Zeljković je za Radiosarajevo.ba istakao kako će insistirati na svojevrsnom izvinjenu građanima glavnog grada u vidu besplatnog prevoza.

"Besplatan prevoz treba da bude, ne samo ostatak današnjeg dana, već i u narednim danima. Pošteno bi bilo da to bude sedam dana, ali malo je realan takav razvoj situacije, jer na kraju krajeva neko taj prevzo treba da plati", rekao nam je Zeljković koji je obećao da će Vlada učiniti sve što je u njenoj moći da građani dobiju adekvatnu ispriku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije