'Vlada je kriva za pravnu krizu na Univerzitetu'

Radiosarajevo.ba
'Vlada je kriva za pravnu krizu na Univerzitetu'

„Ako i postoji stanje pravne krize na Univerzitetu u Sarajevu UNSA, onda se ono odnosi na zakonski nepostojeći organ 'v.d. upravnog odbora ustanove' koje je Vlada pokušala uspostaviti nezakonitim razrješenjima i imenovanjima.“

Reakcija je ovo aktuelnog menadžmenta Univerziteta, na čelu s rektorom prof. dr Muharemom Avdispahićem koju su na adresu portala Radiosarajevo.ba uputili zbog saopćenja Vlade Kantona Sarajevo koje smo objavili pod naslovom: Za v.d. rektora imenovan Faruk Čaklovica.

U dopisu koji nam je stigao, i koji potpisuje UNSA Služba za odnose s javnošću, navodi se da su objavljene netačne informacije da je rektor prof. Avdibegović imenovan od strane Vlade; podsjeća se da je 26. septembra Senat donio konačnu i obavezujuću odluku o njegovom imenovanju za rektora, za period 2012-2016.

U saopćenju se ne navodi da je Vlada u avgustu odbila dati saglasnost na ovo imenovanje, ali se ističe:

„S ciljem potpunijeg informiranja javnosti želimo da naglasimo da ako i postoji stanje pravne krize, kako se navodi u tekstu, onda se ono odnosi na zakonski nepostojeći organ 'v.d. upravnog odbora ustanove', tijelo koje je Vlada pokušala uspostaviti nezakonitim razrješenjima i imenovanjima na period do dva mjeseca predsjednika i članova Upravnog odbora Univerziteta i naložila mu da izvrši odluku Vlade za koju je nadležna inspekcija utvrdila da je nezakonita.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije