Jasmin Duraković razriješen dužnosti direktora Filmskog centra

Radiosarajevo.ba
Jasmin Duraković razriješen dužnosti direktora Filmskog centra

Vlada Federacije BiH je u okviru kadrovskih rješenja danas dala saglasnost Nadzornom odboru JP Filmski centar Sarajevo da s pozicije vršioca dužnosti generalnog direktora razriješi Jasmina Durakovića, zbog isteka mandata.

Istovremeno je data saglasnost da za novog v.d. direktora na period od 12 mjeseci bude imenovana Ines Tanović.

Ines Tanović rođena je 1965., u Sarajevu. Diplomirala na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek za dramaturgiju. Od 1988. godine član Udruženja filmskih radnika Bosne i Hercegovine. Režirala je pet kratkih igranih filmova po vlastitom scenariju: Krugovi, Idea, Čovjek S, Sindrom i Bez kalorija.

Od 1996. godine radi na Televiziji Bosne i Hercegovine kao urednik i reditelj na do sada preko 200 emisija.

Neki od tih programa preuzeti su za Eurovizijsku razmjenu. Pisala je dramske tekstove za pozorište i radio. Od 1991. dio autorskog tima producentske kuće Dokument gdje radi na projektima kao autor i reditelj.

Njen film Neke druge priče osvojio je 6 nagrada i prikazan je na 40 internacionalnih filmskih festivala. Za dokumentarni film Jedan dan na Drini osvojila je Veliki pečat za najbolji regionalni film na ZagrebDox-u 2012. godine.

Trenutno obnaša funkciju predsjednice Upravnog odbora Udruženja filmskih radnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije