Vlada FBiH odbila ograničiti sklapanje ugovora na određeno

M. R. S.
Vlada FBiH odbila ograničiti sklapanje ugovora na određeno
Foto: Vlada FBiH / Sjednica Vlade FBiH

Vlada FBiH odbila je danas incijativu industrijskih sindikata za izmjenu Zakona o radu kojom bi se zaključivanje ugovora o radu na određeno vrijeme ograničilo samo na neke slučajeve.

Sedam granskih sindikata ovo je zatražilo jer su, kako su naveli, uočili masovne zloupotrebe u smislu da je zaključivanje ugovora na određeno postalo pravilo koje šteti radniku i onemogućava ga u ostvarivanju određenih prava.

Između ostalog, ističu sindikati, ima slučajeva da poslodavci i po deset godina „vuku“ radnika na ugovoru na određeno, raskidaju ugovor prije isteka šest mjeseci a potom zaključuju novi i tako ostavljaju radnika i bez godišnjeg odmora i regresa, onemogućavaju radnike da dignu kredit. 

Hiljade radnika u problemu: Ugovori na određeno postali pravilo

No, Vlada FBiH je stava da postojeće zakonsko rješenje poslodavcu i radniku omogućava veću slobodu ugovaranja. Kažu i da je vođeno računa i o opravdanim potrebama poslodavaca, kojima je omogućeno da, u skladu s privremenim ili trajnim potrebama, slobodno odlučuju o vrsti radnog odnosa.

Zakon o radu predviđa nekoliko zaštitnih mehanizama kada je u pitanju zasnivanje radnog odnosa na određeno vrijeme. Naime, kada ugovor o radu ne sadrži podatak u njegovom trajanju, smatra se da je zaključen na neodređeno vrijeme“, obrazloženje je Vlade FBiH.

Nadalje napominju da je zakon predvidio kada uzastopno sklopljeni ugovori na određeno prerastaju u ugovor na neodređeno.

"Zakon predviđa da radnik i prije navršenih šest mjeseci neprekidnog rada ima pravo na najmanje jedan dan godišnjeg odmora za svaki navršeni mjesec dana rada", saopćili su iz Vlade.

Mahir Semić, predsjednik Sindikata građevinarstva FBiH, poručio je da industrijski sindikati ne smiju i neće odustati.

„Brzo su nas odbili. Iako ima osnova za ove izmjene zakona. Vidjet ćemo šta dalje. Tražit ćemo na koja vrata ući“, dodao je Semić za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije