Vlada FBiH: Kako riješiti probleme Studentskog centra?

Radiosarajevo.ba
Vlada FBiH: Kako riješiti probleme Studentskog centra?

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić danas su, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, održali sastanak na kojem je razgovarano o problemima sa kojima se suočava Studentski centar Sarajevo zbog neredovnog plaćanja subvencija od strane vlada kantona. 

Sastanku su prisustvovali direktor, predsjednici Upravnog i Nadzornog odbora, Samostalnog sindikata i Udruženja studenata Studentskog centra te ministri obrazovanja, nauke, kulture i sporta i finansija iz Srednjobosanskog, Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog, Unsko-sanskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona. Riječ je o kantonima koji imaju najveća dugovanja prema ovom Studentskom centru. Inače tešku situaciju nastalu zbog ovih dugovanja Federalna vlada i resorno ministarstvo su, svojim mjerama, donekle ublažili, ali to nije rješenje problema.

Tokom sastanka je dogovoreno da svi učesnici u subvencioniranju usluga ishrane i smještaja studenata u Studentskom centru Sarajevo svoje trenutne obaveze izmire zaključno sa 15. septembrom 2013. godine. 

Usaglašeno je i da će se te obaveze, počevši od naredne školske godine, izmirivati po sistemu „mjesec - za mjesec“, kako bi bile izbjegnute posljedice koje kašnjenje subvencija ima na tekuće poslovanje Studentskog centra.  

Federalni premijer Nermin Nikšić je rekao da bi najbolje rješenje bilo donošenje, već pripremljenog, Zakona o studentskom standardu u FBiH, te da će zajedno sa ministrom Mašićem, pokrenuti inicijativu prema kantonima za dobivanje neohodne saglasnosti, kako bi se stekli uvjeti za njegovo upućivanje u parlamentarnu proceduru. Naglasio je da postoji dobra volja i mnogo ideja koje se mogu realizovati u cilju poboljšanja studentskog standarda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije