Vlada: Bit će osigurane dovoljne količine plina, ubrzati projekt Južna interkonekcija

5
F. V.
Vlada: Bit će osigurane dovoljne količine plina, ubrzati projekt Južna interkonekcija

Nakon što je ruski Gazprom danas smanjio isporuku gasa prema BH Gasu za 50 posto, s obzirom da se nalazimo u drugoj polovici decembra, nametnulo se pitanje može li doći do nestašica plina i "gasne krize" kakvu naša zemlja pamti s početka 2009. godine, što je, prisjetimo se, izazvalo velike probleme građanima Bosne i Hercegovine u jeku zime, a posebno u glavnom gradu – Sarajevu.

Plina će biti

Izvori iz Vlade FBiH potvrdili su za Radiosarajevo.ba da do nestašica plina neće doći, te da će, sve da smanjenje isporuka iz Rusije ostane na snazi, a po svemu sudeći neće, Federacija Bosne i Hercegovine može nabaviti dovoljne količine plina iz Mađarske, odnosno Srbije, gdje postoje velike zalihe.

Izvori iz Vlade FBiH su nam potvrdili da je ruski Gazprom jeste današnje događaje obrazložio "tehničkim problemima", ali je neshvatljivo kako je jedino za Bosnu i Hercegovinu – koja je na kraju lanca - postojao "tehnički problem", dok ostali u lancu nisu!?

Podsjetimo, prirodni gas u Bosnu i Hercegovinu dolazi gasovodnim cijevima dugim nekoliko hiljada kilometara iz Rusije, preko Ukrajine, Mađarske i Srbije.

U međuvremenu kompanija BH-Gas obavijestila javnost da je u 17.36 sati dobio potvrdu prvobitne nominacije prirodnog gasa za 17. decembar, čime se stvaraju uslovi da svi potrošači prirodnog gasa imaju uredno snabdijevanje prirodnim gasom.

Međutim, sve ovo ozbiljno nameće i potrebu ozbiljnijeg pristupa i potrebe dokidanja ruskog monopola u ovoj oblasti. Kako saznajemo, Federalna vlada će ubrzati aktivnosti na realizaciji projekta "Južna interkonekcija".

Podsjetimo, u oktobru ove godine USAID projekat "Asistencije energetskom sektoru u Bosne i Hercegovine" i kompanija BH-Gas su najavili početak kampanje informiranja javnosti o projektu "Južna interkonekcija" ukupne vrijednosti 196 miliona KM.

Alternativa Rusima

Projektom je predviđena gradnja gasovoda u dužini od 180 kilometara, od čega je 160 u Bosni i Hercegovini. Kako su ranije pisali mediji, ovim projektom povezat će se trenutni transportni gasovod Bosne i Hercegovine sa hrvatskim sistemom gasovoda na potezu Zagvozd - Imotski - Posušje - Novi Travnik, sa odvojkom za Mostar. Projekat će, takođerm osigurati, kako je saopćeno, sigurnost snabdijevanja gasom u Bosni i Hercegovini i omogućiti nove izvore snabdijevanja prirodnog gasa u Bosni i Hercegovini. Osim smanjenja emisija štetnih gasova u industriji i domaćinstvima dodatna korist od realizacije ovog projekta jeste privlačenje stranih investicija, kao i otvaranje mogućnosti za angažovanje domaćih kompanija i domaće radne snage.

Kako saznajemo iz Ureda premijera Federacije BiH, premijer Fadil Novalić i resorni ministar Nermin Džindić će organizirati hitan sastanak sa predstavnicima BH Gasa i USAID projekta "Investiranje u sektor energije (USAID EIA)", kao bi analizirao cjeli proces i ubrzano počelo raditi na ovom projektu. Dovoljno argumenata za to daju i posljednji događaji.

Kako je nedavno objavio beogradski Danas, iako Bosna i Hercegovina, geografski i strateški, ispunjava sve preduvjete da dobije jeftinu i ekološki prihvatljivu energiju, nerazvijena infrastruktura, kompleksan zakonodavni okvir i nedostatak političke volje za promjenama dovode do zavisnosti od prirodnog gasa iz Rusije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije