Vlada BiH: Sredstva za zaštitu djece bez roditeljskog staranja

Radiosarajevo.ba
Vlada BiH: Sredstva za zaštitu djece bez roditeljskog staranja

Na današnjoj sjednici Vlade FBiH usvojena je Odluka o usvajanju Programa utroška s kriterijima raspodjele sredstava tekućeg transfera "Implementacija Akcionog plana za provedbu dokumenta Politika zaštite djece bez roditeljskog staranja i porodica pod rizikom od razdvajanja za period 2013 – 2016" utvrđenog budžetom Federacije BiH za 2013. godinu Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike. 

Programom i njime planiranim sredstvima nastoji se osigurati sistemski pristup i uvjeti za implementaciju Akcionog plana, tehnička pomoć formiranom tijelu na nivou Federacije BiH koje treba da prati, planira i provodi implementaciju Akcionog plana, koordinira rad vladinog i nevladinog sektora, što bi trebalo da rezultira razvijanjem programa pripreme omladine koja napušta sistem javne brige (institucionalni i porodični smještaj) i osiguravanje pomoći za samostalan život standardizacijom usluga malih porodičnih domova za smještaj djece i senzibiliziranjem javnosti, predstavnika vlasti i profesionalaca o štetnim posljedicama institucionalnog zbrinjavanja djece, posebno one do tri godine života. 

Od ukupnog iznosa od 73.000 KM, za koordinaciju u pružanju usluga socijalne zaštite kroz uspostavljanje unificirane baze prava i usluga na razini Federacije BiH planirano je 15.000 KM, za razvijanje programa pripreme omladine koja napušta sistem javne brige (institucionalni i porodični smještaj) i osiguravanje pomoći za samostalan život 18.000 KM, za standardizaciju usluga malih porodičnih domova za smještaj djece 15.000 KM i za senzibiliziranje javnosti, predstavnika vlasti i profesionalaca o štetnim posljedicama institucionalnog zbrinjavanja (posebno djece do tri godine života) 25.000 KM. 

Pojedinačne odluke o dodjeli sredstava korisnicima u svim programima donosi federalni ministar rada i socijalne politike, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade Federacije BiH. 

Korisnici sredstava su obavezni da Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike dostavljaju mjesečne izvještaje o utrošku sredstava i da dodjeljena sredstva koriste namjenski. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije