Vježba spašavanja života u saobraćajnoj nesreći

Radiosarajevo.ba
Vježba spašavanja života u saobraćajnoj nesreći


Na brzoj cesti Ilidža - Blažuj danas je izvedena pokazna vježba u kojoj je simulirana saobraćajna nesreća.

Bila je to prilika da se provjeri efikasnost svih službi u Kantonu Sarajevo, kao i spremnost učesnika u saobraćaju da omoguće nesmetano pružanje prve pomoći. Po scenariju, prilikom sudara dvaju putničkih automobila dvije osobe su teže, a dvije lakše povrijeđene.

"Cilj nam je spašavanje života", istakao je u izjavi novinarima Kemal Ademović, predsjednik Ekspertnog tima Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova koji je organizovao ovu vježbu brzog spašavanja povrijeđenih u saobraćajnoj nesreći.

Na mjesto nesreće pristigli su pripadnici policije, hitne medicinske pomoći, vatrogasne brigade i drugih  službi koji bi i u realnoj situaciji došli na lokaciju i zbinuli povrijeđene.

Ademović je nakon vježbe kazao da su zadovoljni reakcijom nadežnih institucija te da će napraviti detaljnu analizu i tek onda saopćiti rezultate i uočene nedostatke.

Optimalno vrijeme dolaska

"U svakom vozilu hitne pomoći i vatrogasaca bila je uključena kamera koja je zabilježila njihove postupke i probleme prilikom dolaska na lokaciju", dodao je Ademović.

Početne ocjene govore da je vrijeme dolaska pripadnika hitne medicinske službe i vatrogasaca koji su morali unesrećene izvući iz vozila, bilo optimalno, kao i njihova reakcija na terenu.

Hitna medicinska pomoć,kako je kazala doktorica Amela Komilija, pacijente je zbrinula na licu mjesta da bi adekvatno mogla obaviti njihov prijevoz do bolnice. Ona je ocijenila da je vježba uspjela, kao i zamjenik komandanta Profesionalne vatrogasne brigade KS-a Omer Šetić, koji je dodao da se i ovom prilikom potvrdila dobra saradnja i uvezanost policijskih snaga, hitne medicinske pomoći i vatrogasaca.

Smanjen broj poginulih na cestama

Po statističkim podacima, u BiH je u 2012. godini 355 osoba poginulo u saobraćajnim nesrećama, što pokazuje da je došlo do smanjenja broja poginulih u odnosu na stanje otprije pet do šest godina kada se taj broj kretao oko 420 poginulih u saobraćajnim nesrećama na godišnjem nivou.

Istovremeno, pokazatelji govore o tome da je u FBiH od 2008. do kraja 2012. godine, odnosno u periodu provedbe Strategije sigurnosti drumskog saobraćaja, čiju provedbu nadgleda Ekspertni tim FMUP-a, došlo do smanjenja broja poginulih u saobraćaju za 34 posto u odnosu na raniji period.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije