Vjernici klanjali Bajram-namaz u Begovoj džamiji u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Vjernici klanjali Bajram-namaz u Begovoj džamiji u Sarajevu
Foto: Admir Kuburović / Bajram-namaz u Begovoj džamiji u Sarajevu

Veliki broj vjernika okupio se u rano sarajevsko jutro u i ispred Gazi Husrev-begove džamije, kako bi klanjali Bajram-namaz.

Tradicionalno, među vjernicima je bio i velik broj dječaka koji su na ovu centralnu bajramsku molitvu došli sa svojim očevima, a neki od njih i prvi put.

Bajram, najsvjetliji blagdan kod muslimana, nastupio je jutros, klanjanjem Bajram-namaza. Centralna bajramska svečanost održana je u Sarajevu u Gazi Husrev-begovoj džamiji.

Muslimani u Bosni i Hercegovini i širom svijeta danas obilježavaju Ramazanski bajram.

Tradicionalno, najviše vjernika u Sarajevu okupilo se ispred Gazi Husrev-begove, ali i drugih džamija u gradu. Bajram-namaz u ovoj džamiji, koji je počeo u 5 sati i 44 minute, predvodio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović koji je u bajramskoj hudbi pozvao sve muslimane da budu jedinstveni u vjeri, hrabri i pametni u svojim djelima za dobrobit sviju.

Kao i svake godine, vjernici su popunili prostor u i oko te izvan harema Gazi Husrev-begove džamije.

Blagdani bajrama su prilika da se pojasne poruke Islama, da se pokaže otvorenost i tolerancija Islama, poziv i potreba za suživotom, poštivanjem i uvažavanjem drugog i drukčijeg.

Redakcija portala Radiosarajevo.ba svim muslimanima želi Bajram Šerif Mubarek Olsun.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije