Vive Žene i Sassja u borbi protiv nasilja nad ženama: Pogledajte spot "Stube"

Radiosarajevo.ba
Vive Žene i Sassja u borbi protiv nasilja nad ženama: Pogledajte spot "Stube"
U organizaciji U.G. Vive Žene u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla, u ponedjeljak 27. novembra 2017. godine održana je premijera video spota za pjesmu "Stube" mlade hip-hop pjevačice Sassje.

Pjesma govori o nasilju nad ženama, a kako su istakli iz Vive Žene ove godine odlučili su se za malo drugačiji pristup i uspostavili saradnju sa Sassjom sa željom da se na taj način približe i mladima.

Mišljenja su da se muzikom, snažnim emocijama i porukom koju pjesma nosi može skrenuti pažnja javnosti da je problem nasilja nad ženama i djevojkama nekada teško prepoznati.

Premijeri pjesme i video spota prisustvovale su žene iz različitih oblasti našeg društva i na taj pružile podršku ženama koje trpe nasilje.

Iz Vive Žene ističu da su skupovi ovog tipa od velike važnosti prvestveno kako bi se razgovaralo o problemu nasilja nad ženama i djevojčicama i ukoliko ga prepoznamo u našem okruženju, ohrabrimo osobu koja trpi nasilje da ga prijavi i potraži pomoć od nadležnih institucija i organizacija.

Paralelno s izlaskom novog albuma "No problemo", Sassja je predstavila i spot za pjesmu "Stube", na kojem su radili i Jasmin Jatić, Damir Bošnjak, Olivera Blažević i Kemal Fazlić.

Sassja je objasnila kako je nastala pjesma:

"Pokušavam za svaku pjesmu do kraja završiti svoju misao i ideju; napisati cijeli tekst, napraviti dio muzike i aranžmana, aktivno sudjelovati u izradi spota i pjesmu vam pokazati kao audio/video djelo. Promocija pjesme i spota za Stube je upriličena 27.11 u Tuzli u okviru 16 dana aktivizma protiv nasilja, te ovom prilikom pozivamo sve udruge i pojedince da se glasno izraze protiv svakog vida nasilja", kazala je i dodala:

"Razmišljala sam o vezama koje nisu dobre za nas, a ostajemo u njima. Razmišljanje je počelo s prijateljskim vezama, pa do ljubavnih veza u kojima je prisutno psihičko zlostavljanje, a da mi toga i nismo svjesni. Istu misao sam proširila i na fizičko zlostavljanje.

Nisam bila žrtva nasilja, a ne znam ni da su meni bliske osobe žrtve što ne znači da se to ne dešava. "Samo jednom" i "promijenit će se on" zna trajati godinama i zbog toga se najiskrenije nadam da će pjesma napraviti promjenu barem u jednoj porodici", rekla je Sassja i za kraj zahvalila svima koji su s njom i Kantrimanom radili na ovom albumu.

Vive Žene

Vive Žene svake godine od 25. novembra do 10. decembra obilježavaju "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" i tim povodom organiziraju niz događaja posvećenih podizanju javne svijesti o sve prisutnijem problemu nasilja nad ženama i djevojkama.

Obilježavanjem 16 dana aktivizma Vive Žene dodatno pokušavaju skrenuti pažnju na ovaj problem dok je njihov rad sa žrtvama nasilja svakodnevan. U okviru Vive Žene djeluje i sigurna kuća, jedina u Tuzlanskom kantonu. Bave se i pružanjem psihosocijalnog tretmana za žene, žrtve nasilja, a sa ciljem prevencije pojave nasilja u porodici, pokrenuli su i rad sa počiniocima nasilja. Za pomoć žrtvama nasilja u porodici tu je i SOS telefon 1265.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije