Nacrt Odluke o redu i miru u Visokom: Šta kažu građani, a šta Općina

Naim Kavazić
Nacrt Odluke o redu i miru u Visokom: Šta kažu građani, a šta Općina
Tarik Hodžić / Centar općine Visoko gdje se nalazi zgrada Općinske administracije

U junu ove godine Općinsko vijeće Visoko usvojilo je Nacrt Odluke o javnom redu i miru u ovom gradiću, a čiji je predlagač jedna od općinskih službi.

Tema je ovih dana ponovo aktuelizirana, nakon što je općinska administracija Visokog  pozvala zainteresirane Visočanke i Visočane da svoje prijedloge dostave nadležnoj općinskoj službi do 15. novembra "kako bi zajedno radili na izradi što kvalitetnijih odredbi Odluke o javnom redu i miru Općine Visoko čiji Nacrt se nalazi na ovom LINKU", saopćeno je iz nadležne Službe ove općine. 

Bude li Nacrt usvojen, prekršajem javnog reda i mira smatrat će se “igranje nogometa, košarke, tenisa i drugih igara na ulicama, trgovima, parkovima, zelenim i drugim javnim površinama,…”. Nermina Vehabović-Rudež iz Naše stranke, koja je član Općinskog vijeća Visoko iskazala je nezadovoljstvo Nacrtom, smatrajući da su neke od stavki neprimjerene i ne mogu se primijeniti kod stanovnika u Visokom.

"Prema Nacrtu uvrštena je stavka kažnjavanja beskućnika – pitam se gdje su beskućnici u Visokom?! Potom zabrana gužvi ispred prodavnica – u Visokom je jako malo prodavnica, a gužvu nisam vidjela nigdje jer su prodavnice poluprazne! Igranje djece na zelenim površinama je nedopustivo zabraniti sve dok nismo napravili toliko mnogo igrališta koliko nam je potrebno da nam se razvijaju fizički i psihički zdrava djeca", kazala je ona.

Vehabović - Rudež je mišljenja da će ovake odredbe dovesti do toga da će se pripadnici Policijske stanice u Visokom baviti "trivijalnim stvarima", umjesto da se bave kriminalom, narkoticima, i nasiljem.

Iz Općine Visoko izričito tvrde da ovakve tvrdnje nisu istinite.

"Opredjeljenje Općine Visoko je stvaranje sigurnog okruženja za sve naše građane, a ne zabrana dječije igre, kažnjavanje građana koji čekaju u redu i sl., kako se to želi predstaviti u javnosti", saopćeno je iz općinske administracije, te naglašeno:

"Napominjemo da je Komisija sačinjena od predstavnika Odsjeka za inspekcijske poslove i predstavnika Policijske stanice Visoko radila na izradi Nacrta Odluke, te da su odredbe koje regulišu pomenute postupke i ponašanja preuzete iz važeće Odluke o javnom redu i miru, koju možete pronaći OVDJE te da su na snazi jedanaest godina, tačnije od septembra 2007. godine uz određene izmjene u 2015. godini (Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o javnom redu i miru)."

U Nacrtu je predložena i "zabrana korištenja za sjedenje ivica trotoara, prostora i površina koje nisu predviđene za tu namjenu", a kazne za ovo u iznosu od 100 do 300 KM.

Amina Hodžić, novinarka najposjećenijeg portala iz ovog grada - Visoko.co.ba u razgovoru za Radiosarajevo.ba je odnos nadležnih iz lokalne općinske administracije ocijenila kao "neshvatljiv".

"To se najprije odnosi na držanje opasnih životinja na način kojim se može ugroziti život i zdravlje građana kao i neisticanje vidnih upozorenja na opasnost od takvih životinja; držanje i vođenje opasne životinje i pri tome nepoduzimanje potrebnih mjera zaštite kako se ne bi ugrozila bezbjednost drugih lica (vezivanje i stavljanje odgovarajućih zaštitnih sredstava – brnjice, korpe i drugog); bacanje smeća ili drugih predmeta u rijeke, bazene, potoke i javne fontane; namjerno paljenje smeća, guma sekundarnih sirovina, kablova te drugog sličnog materijala u kontejnerima, dvorištima i drugim prostorima i na drugim površinama", kazala je Hodžić.

Amina Hodžić - undefined

Foto: Visoko.co.ba / Amina Hodžić

Kako je rekla, iako se čvrsto slaže sa ovim odlukama, ne može da shvati pojedine odredbe kao što su "igranje nogometa, košarke, tenisa i drugih igara na ulicama, trgovima, parkovima, zelenim i drugim javnim površinama, mjestima predviđenim za kretanje pješaka i parking prostorima, te drugim mjestima koja nisu namijenjena za tu svrhu ili u ograđenim površinama – prostorima bez dozvole vlasnika; stvaranje gužve guranjem ili na drugi način ispred prodavnica, preduzeća, autobuskih stanica, pijaca, sportskih objekata, organizacija i slično?!?"

No, kako je riječ o javnoj raspravi, građani Visokog imaju još dva dana da svoje primjedbe i prijedloge dostave nadležnoj Općinskoj službi, te na taj način iznesu svoje mišljenje o ovome ponuđenom Nacrtu Odluke o javnom redu i miru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije