Više od polovine bh. građana je zadovoljno životom

Radiosarajevo.ba
Više od polovine bh. građana je zadovoljno životom


Ilustracija

Zadovoljstvo životom se mjeri na osnovu subjektivne percepcije nivoa blagostanja pojedinca. Blagostanje ili prosperitet (od latinskog prosperitas - "uspješan rast") u najširem smislu označava nečije stanje razvoja, uspjeha ili sreće. Blagostanje podrazumijeva i osjećaj zadovoljstva i spokoja koje pojedinci doživljavaju na različite načine, pa se može govoriti o materijalnom, duhovnom i drugim vrstama blagostanja.

U Istraživanju višestrukih pokazatelja* je zadovoljstvo životom, kao zbirni pokazatelj, definisano kao stanje pojedinaca koji su veoma zadovoljni ili zadovoljni svim sljedećim aspektima života: porodičnim životom, prijateljstvima, školom/fakultetom, trenutnim poslom, zdravljem, mjestom u kojem žive, načinom na koji se drugi ophode prema njima i izgledom.

Ilustracija

A kako se osjećaju Bosanci i Hercegovci?

Više od polovine žena (56.3 posto) i polovina muškaraca (52.8 posto) u dobi od 15 do 24 godine su zadovoljni životom. Za razliku od zadovoljstva životom, sreća je kratkotrajna emocija na koju utiču razni, svakodnevni faktor.

Ovo su rezultati istraživanja provedenog u BiH, i to na uzorku od 4.107 osoba - žena i muškaraca dobne starosti između 15 i 49 godina.

Skoro jednak procenat žena i muškaraca u dobi od 15 do 24 godine je izjavilo da je veoma sretno ili sretno (žena 89.5 posto i muškaraca 92.2 posto). Ukupno 39.0 posto žena i 46.1 posto muškaraca u dobi od 15 do 24 godine u Federaciji BiH smatraju da im je život bolji u poređenju sa situacijom prije godinu dana.

Ukupno 35.4 posto žena i 41.3 posto muškaraca u dobi od 15 do 24 godine smatraju da im je život bolji u poređenju sa situacijom prije godinu dana i očekuju da će im se život poboljšati za godinu dana.

Ilustracija

*Istraživanje višestrukih pokazatelja

Istraživanje višestrukih pokazatelja (multiple Indicator Cluster Survey – MICS) je međunarodni program istraživanja domaćinstava, koji je razvijen od strane UNICEF-a, a koji se provodi još od 1996. godine.

Istraživanje u Federaciji BiH je provedeno od strane Federalnog ministarstva zdravstva (FMZ) i i Zavoda za javno zdravstvo FBiH (ZZJZ FBiH).

MICS obezbjeđuje ažurne informacije koji omogućuju državama da prate napredak u ostvarivanju ciljeva zacrtanih u Milenijumskoj deklaraciji, te drugih ciljeva, koji bi služili kao osnova za buduće djelovanje.

Ovaj međunarodni program obuhvata različite teme kao što su zdravlje i ishrana djece, vodosnabdijevanje i sanitacija, obrazovanje, HIV i AIDS, reproduktivno zdravlje i kontracepcija, a svi ovi podaci odnose se na 2012. godinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije