Više od milion građana BiH na rubu egzistencije

Radiosarajevo.ba
Više od milion građana BiH na rubu egzistencije

Svjetski dan borbe protiv siromaštva obilježava se pod inicijativom Skupštine UN-a kada se odlučilo da će se na taj dan obilježavati borba protiv ovog masovnog problema.

U Bosni i Hercegovini u ropstvu živi oko 15.000 ljudi

Glavni moto je solidarizacija sa osobama u potrebi promovisanja akcije za smanjenje siromaštva u svim zemljama svijeta. Siromaštvo, koje se definiše kao nedostatak osnovnih uslova za život i za osnovne ljudske potrebe, poput hrane, pića i doma, globalni je problem današnjice. Posebno u nerazvijenim zemljama Latinske Amerike, Afrike i Azije, gdje je najveći broj ljudi koji žive u krajnjem siromaštvu. 

Prema Svjetskoj banci, to su oni koji žive s manje od jednog dolara na dan. Ukupno ih je na svijetu više od milijarde, barem tako govore podaci Svjetske banke i Ujedinjenih naroda.

Izvještaj Svjetske zdravstvene organizacije pokazuje kako čak 11 miliona djece svake godine umire od bolesti uzrokovane izgladnjivanjem, a Međunarodna organizacija rada tvrdi kako s manje od dva dolara na dan živi gotovo polovina čovječanstva. 

Kako bi se upozorilo na problem siromaštva i bijede te potrebe za njihovim iskorjenjivanjem, od 1987. godine obilježava se sjećanje na današnji dan, 17.oktobra, kada je otkriven spomenik u Parizu posvećen borbi protiv siromaštva, a tom se prilikom okupilo oko 100.000 ljudi.

Glavna skupština Ujedinjenih nacija, službeno ga je proglasila Svjetskim danom borbe protiv siromaštva, 1993. godine.

Broj gladnih u Bosni i Hercegovini ove godine je veći nego prethodne, a s jednim obrokom dnevno iz narodnih kuhinja preživljava oko 30 posto bh. građana. Više od 60 posto bh. porodica od mjesečnih prihoda ne može pokriti životne troškove.

Unazad dvije godine 22 posto stanovništva bilo je ispod linije siromaštva. Sada je taj broj došao na 30 posto. Čak 46 posto stanovništva ne zna kako da za sutra obezbijedi porodici hranu. Ako se ovakva situacija nastavi, BiH će izgubiti ćemo srednji stalež, jer se i ta skupina društva sve više približava kategoriji siromaštva.

Prema podacima Svjetske banke  stoji da više od milion i po građana BiH živi na rubu egzistencije. Istaknuto je i da svaki peti građanin u ovoj zemlji dnevno može potrošiti samo tri konvertibilne marke, koliko, otprilike, koštaju hljeb i mlijeko, piše Buka.com.

U prilog tvrdnji da je u BiH siromaštvo u porastu Svjetska banka navodi podatak da je više od 70 posto domaćinstava, koja su bila zadužena, koristila najmanje petinu svog dohotka za vraćanje duga, a čak 59 posto za servisiranje dugova trošilo je više od trećine primanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije