Virtualno nasilje nad ženama početak je fizičkog

Radiosarajevo.ba
Virtualno nasilje nad ženama početak je fizičkog

Virtualno nasilje nad ženama je obično početak fizičkog nasilja - izjavila je danas u Sarajevu za Agenciju Fena direktorica Fondacije 'Jedan svijet' Valentina Pellizzer na x-pres sesiji 'Mapiranje nasilja nad ženama kroz tehnologiju'.

Ona je nasilje nad ženama putem tehnologije definirala kao uhođenje, seksualno uznemiravanje, nadziranje, ugrožavanje privatnosti, te neovlaštenu upotrebu i manipulaciju osobnim podacima što može uključivati fotografije i videozapise. 

''To je kao kad određena osoba ženi ili djevojci šalje poruke putem mobitela, maila ili društvenih mreža i vrijeđa je'', objasnila je. 

Dodala je da treba razumjeti način funkcioniranja društvenih mreža da bismo se borili protiv te vrste nasilja, a ne prestati koristiti mobitel ili računar. 

''Takve poruke treba sačuvati ili isprintati, te zlostavljača prijaviti najbližoj policijskoj stanici. Rješenje je dokumentovano nasilje. Trebamo naučiti da je viritualno nasilje vrlo opasno i predstavlja stvaranje prijetnji'', naglasila je. 

Naglasila je da ne postoje podaci koliko ima zlostavljanih žena putem tehnogije u BiH, ali da su predstavnici Fondacije 'Jedan svijet' u sklopu programa "Mapiranje nasilja nad ženama kroz tehnologiju" napravili web stranicu Mapirajnasilje.net, gdje se slučajevi mogu registrovati. 

Predstavnica Fondacije Cure Vedrana Frašto kazala je da državne institucije često ostanu 'nijeme 'na ovakvu vrstu nasilja, koje je u porastu. 

''Bez dokumentacije, slučajevi online nasilja ostanu neprepoznati, te isključeni i neshvaćeni. Kampanja 'Preuzmi kontrolu nad tehnologijom' ima za cilj da žene i djevojke ispričaju svoju priču, podijele svjedočenja i doprinesu stvaranju narativa o različitim formama nasilja s kojima se susreću'', naglasila je Frašto. 

X-pres sesiju organizovali su Fondacija Cure i Helsinški parlament građana Banje Luke. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije