Vijećnica napokon u starom sjaju

Radiosarajevo.ba
Vijećnica napokon u starom sjaju
/ Foto: Samir Cacan/Radiosarajevo.ba


Grad Sarajevo će u srijedu od 19:00 sati organizovati prigodnu svećanost povodom završetka treće faze obnove sarajevske Vijećnice.

"Nadam se da će moji prethodnici i prethodnica prisustvovati ovom činu, jer je ovo zasluga svih nas", rekao je gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen i pozvao sve građane da prisustvuju sutrašnjem prisustvuju performansu  koji će trajati 45 minuta.

Najavljeni su svjetlosni efekti, a bina će biti postavljena na parku preko puta  Vijećnice. Performans je režirao Nenad Đurić.


Alija Behnem na današnjoj konferenciji za novinare (Foto: Samir Cacan/Radiosarajevo.ba)

Najveći iznos odvojili su Grad Sarajevo i Kanton sarajevo sa 2.224.967 KM. Dva miliona KM izvojila je Kraljevina Španija, dok je Republika Mađarska pomogla sa skoro 200.000 KM. Grad Podgorica izdvojila oko 132.000 KM. Društvo za obnovu Vijećnice iz Austrije doniralo je oko 110.000 KM, a grad Budimpešta 45.000 KM.

Treća faza obnove Vijećnice koštala je 4.800.000 KM. Za izvođenje radova na realizaciji treće faze obnove izabrana je GP Bosna dd Sarajevo. Radovi na trećoj fazi obnove Vijećnice su poćeli 26. avgusta 2010. godine.

Jim Marshall: Vijećnica nekad i sad

Sarajlija porijeklom iz Škotske, Jim Marshall, ponovo nas oduševljava svojim fotografijama. Jim je 1996. godine uslikao Vijećnicu, a petnaest godina kasnije sa istog mjesta ponovo uslikao sarajevsku ljepoticu nakon završetka treće faze obnove.


Vijećnica nekad i sad (Foto: Jim Marshall)

Alija Behmen je na konferenciji za novinare podsjetio da je u plamenu u noći 25. na 26. avgust kada je spaljena Vijećnica uništeno 70% bibliotečkog fonda, te da su uništene sve međuspratne drvene konstrukcije, čelična kupola iznad centralne aule je teško oštećena, oštećeni su i zidovi, dekorativni elementi itd...

Izgradnja sarajevske Vijećnice počela je 1892. godine, za vrijeme austro-ugarske vladavine Bosnom i Hercegovinom. Počeo ju je graditi Aleksandar Wittek, ali ovaj Čeh nije dočekao njen završetak. Preminuo je u maju 1884. godine u Grazu. Vijećnicu je završio Ćiril Iveković, a otvorena je 22. avgusta 1896. godine.

Prva je počela 1996. godine, a finansirala je Vlada Republike Austrije sa 1.5 miliona tadašnjih njemačkih maraka. Cilj ovih radova bio je zaustavljanje daljeg propadanja ove građevine.

Evropska Komisija s 4.5  miliona njemačkih maraka finansirala drugu fazu obnove koja je počela 2002. godine u okviru koje je urađena vertikalna i horizontalna statičnost objekta.

U toku je i četvrta faza radova, u okviru koje će biti završena stolarija i oprema za salu Gradskog vijeća, što će biti urađeno najbliže originalnom izgledu iz 19. stoljeća.

Otvorenje Vijećnice najavljeno je za 2013. godinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije