Vijeće roditelja uputilo zahtjev za prilagođavanje izvođenja online nastave u KS

J. Ć.
Vijeće roditelja uputilo zahtjev za prilagođavanje izvođenja online nastave u KS
Foto: Shutterstock / Ilustracija

Emir Vajzović, predsjednik Vijeća roditelja osnovnog i srednjeg obrazovanja u Kantonu Sarajevo, uputio je zahtjev ministru obrazovanja Anisu Kriviću zahtjev za prilagođavanje izvođenja online nastave. 

Na osnovu podataka koje su do sada prikupili s opštinskih koordinacija Vijeća roditelja učenika OŠ i SŠ KS, a koji se tiču izvođenja samog nastavnog procesa i svih izazova sa kojima se susreću kako nastavnici tako i učenici i roditelji, Vijeće roditelja skreće pažnju da prilikom narednih mjera, uputa i odluka Ministarstvo za obrazovanje uzme u razmatranje činjenice da u prethodnoj sedmici, prema podacima Vijeća roditelja KS, 475 učenika uopće nije pristupilo online platformama, više od 500 učenika nema stalnu konekciju, često je u prekidu, što prouzrokuje i određene probleme posebno kada se radi o ocjenjivanju učenika. 

Važno obavještenje: Nastava u svim školama i fakultetima u KS odgađa se do daljnjeg

„Jučer smo razgovarali sa predsjednikom Udruženja direktora Hajrudinom Ćuprijom koji je podržao i zamolio da sve ove činjenice koje imamo s terena sumiramo i dostavimo njemu kako bi mogao sugerirati ostalim direktorima o kojim se problemima radi iz ugla roditelja“, kazala je za Radiosarajevo.ba Merima Bečarević, dopredsjednica Vijeća roditelja KS.

Upravni odbor Vijeća roditelja KS, stava su da se Pravilnik o ocjenjivanju stavi van snage i izdaju nove, jasne upute, kao i kriterije za ocjenjivanje učenika/učenica s kojim će biti upoznati roditeljii učenici.

Nadalje, pokušati naći adekvatnu metodu ocjenjivanja u najboljem interesu učenika te da zaključna ocjena na kraju školske godine ne može biti manja od one koju su učenici imali na polugodištu, kao i to da se nastavni sadržaj reducira i prilagodi trenutnim uvjetima u kojim učenici prate nastavu, a da se časovi skrate i traju po 30 minuta.

Istaknula je i to da imaju dosta problema kada je online nastava u pitanju. Dosta djece nemaju računare.

"Mi smo u akciji prikupljanja računara i opreme za rad uvidjeli da nisu isti uvjeti rada kod sve djece, tako da je stav našeg Udruženja da sve to treba prolongirati dok ne budemo u situaciji da sva djeca imaju jednake uvjete“, kazala nam je Bečarević

Na kraju razgovora za portal Radiosarajevo.ba ističe kako se eksterna matura može planirati samo u slučaju da se redovno odvijanje nastave u učionicama nastavi od 1. aprila, te ako se utvrdi da svi učenici imaju iste uvjete pripreme, a da sadržaj iste bude u skladu s nastavnim sadržajem koji se obradio do trajanja redovne nastave.

U protivnom predlažu da se eksterna matura ove školske godine ne provodi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije