Vijeće mladih očekuje dijalog s kantonalnim vlastima

Radiosarajevo.ba
Vijeće mladih očekuje dijalog s kantonalnim vlastima


Vijeće mladih Kantona Sarajevo
, koje je nedavno osnovano s ciljem doprinosa smanjenju problema koje imaju mladi, radit će na uspostavljanju dijaloga s vlastima na svim nivoima, prije svega na Kantonu Sarajevo, rekao je u razgovoru za Fenu predsjednik Vijeća mladih Kantona Sarajevo Saud Karić.

Pojašnjava da će Vijeće djelovati na smanjenju nezaposlenosti mladih, stvaranju adekvatnog obrazovanja, slobodnih aktivnosti, kretivnog izražavanja, jačanju uključenja mladih u društveni život zajednice, a sve u koordinaciji s općinskim vijećima mladih na prostoru Kantona Sarajevo,

Kantonalno vijeće je osnovalo pet općinskih vijeća mladih - vijeća mladih općina Stari Grad, Novo Sarajevo, Novi Grad, Vogošća i Ilidža. U ostalim općinama koje čine Kanton Sarajevo još nisu osnova vijeća, a čim to bude urađeno ta vijeća će postati članice kantonalnog vijeća.

„Problema s kojima se susreću mladi je mnogo, od najbanalnijih kao što je prevoz do škole ili fakulteta, nedovoljno prostora da se kreativno izraze, do onih kompleksnih kao što je adekvatno obrazovanje, nezaposlenost, sigurna egzistencija, stabilan i jak brak“, objašnjava Karić, koji je imenovan na funkciju predsjednika Vijeća 12. februara na osnivačkoj skupštini.

On naglašava da je namjera Vijeća i učešće u izradi i provedbi strategije prema mladima u Kantonu Sarajevo s ciljem doprinosa usvajanju i provođenju politike prema mladima i programa djelovanja za mlade koji najviše odgovaraju potrebama i pitanjima mladih.

Prema Karićevim riječima, planirano je i učešće predstavnika Vijeća u stručnim radnim tijelima i komisijama pri organima kantonalne uprave, te u javnim raspravama i konsultacijama organa vlasti u procesu usvajanja sektorskih politika prema mladima, kao i učešća na javnim raspravama budžetskog planiranja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije