Vijeće ministara: Opet privremeno rješenje za grijanje Zemaljskog muzeja

Radiosarajevo.ba
Vijeće ministara: Opet privremeno rješenje za grijanje Zemaljskog muzeja
Foto: Arhiv

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva civilnih poslova u vezi s molbom Zemaljskog muzeja za osiguranje centralnog grijanja za sezonu 2010/2011 i zadužilo Službu za zajedničke poslove institucija BiH da preduzme sve potrebne aktivnosti kako bi se Zemaljski muzej priključio na sistem grijanja Zgrade institucija BiH za ovu sezonu, saopšteno je iz Vijeća ministara.

Ovo nije prvi put da Zemaljski muzej dobija grijanje iz sistema grijanja Zgrade institucija. Slične su se odkluke donosile i u jesen 2009, 2008 i 2007 godine. Svaki put, odgovor iz Vijeća ministara je bio takav da se radi samo o privremenom rješenju, no da je potrebno "da svi zajedno radimo na tome da zakonski riješimo status Zemaljskog muzeja i tako mu obezbijedimo okvire na osnovu kojih bi ova institucija nesmetano i u punom kapacitetu mogla funkcionisati" (izjava zamjenika ministra civilnih poslova BiH iz 2008. godine)

S obzirom da sedam institucija kulture od državnog značaja do danas nije zakonski riješen, one će i dalje od slučaja do slučaja morati rješavati svoje probleme.

No, u Ministarstvu civilnih poslova trenutno imaju preče brige, jer im se mandati bliže kraju. Za protekle četiri godine, bar kada je Zemaljski muzej u pitanju, uspjeli su da im "srede" grijanje.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije