VIDEO: Svjetska premijera 'Otoka ljubavi' na festivalu u Locarnu

Radiosarajevo.ba
VIDEO: Svjetska premijera 'Otoka ljubavi' na festivalu u Locarnu

U program Filmskog festivala u Locarnu, koji se održava od 6. do 16. avgusta, uvršten je i "Otok ljubavi" Jasmile Žbanić u revijalni program na Piazzi Grande, a to će ujedno biti svjetska premijera ovog filma.

"Otok ljubavi" nastao je po scenariju koji autorica supotpisuje s Aleksandrom Hemonom, a govori o porodici koja ljetuje u Istri. Glavna junakinja, Francuskinja koja živi u Sarajevu, trudna je i s mužem Bosancem dolazi na odmor na otok Sv. Nikola, ali u njihov život tada ulazi karizmatična Flora koja će mladi brak staviti na kušnju

U filmu glume Ariane Labed, Ada Condeescu, Ermin Bravo, Franco Nero, Leon Lučev, Bojana Gregorić, Jelena Lopatić, Branka Petrić Fehmiu, Lee Delong, a producenti su Damir Ibrahimović i Leon Lučev.

Nastao je u koprodukciji Hrvatske, Njemačke, Švicarske te BiH, a prikazat će se u revijalnom programu Piazza Grande koji se odvija na istoimenom, središnjem gradskom trgu, uz filmove slavnih redatelja Luca Bessona, Lasse Hallstroema i Maria Oliviera Assayasa.

O najboljem filmu u međunarodnoj konkurenciji odlučivat će redatelj Gianfranco Rosi, njemački redatelj Thomas Arslan, brazilska glumica Alice Braga, danska glumica Connie Nielsen te kineski redatelj Diao Yinan.

Filmski festival u Locarnu jedan je od najdugovječnijih i najznačajnijih evropskih festivala, održava se skoro sedamdeset godina, a odlikuje ga otkrivanje filmskih talenata i trendova

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije