VIDEO: Putovanje napuštenog psa Halida u Beograd

Radiosarajevo.ba
VIDEO: Putovanje napuštenog psa Halida u Beograd


Sjećate li se priče o kojoj smo pisali na našem portalu prije mjesec dana, o francuskom buldogu Halidu, mužjaku starom oko godinu i po, kojeg je njegov vlasnik napustio ispred Klinike za male životinje Veterinarskog fakulteta u Sarajevu?

Napušteni pas Halid treba našu pomoć

Halida su tada pregledali veterinari, te mu je utvrđena paraplegija, praćena nemogućnošću samostalne defekacije i uriniranja. Kao rezultat takvog stanja, utvrđena je upala mokraćne bešike, promjene na koži uzrokovane ležanjem na urinu i fecesu i izuzetno loše opće stanje.

Halidovo putovanje

Ipak, Halid je imao sreće! Studenti sa Veterinarskog fakulteta zatražili su pomoć dobrih ljudi, kako bi se Halidu obezbjedili pregledi i dijagnostički tretmani koje nije moguće izvesti u Sarajevu, te su zajedno sa gđom Gordanom Ristić financijski pomogli u svakodnevnoj brizi za ovog psa, piše Vfs.unsa.ba.

Halid je otputovao u Beograd, gdje mu je na Klinici za male životinje Veterinarskog fakulteta izvršen neurološki pregled i magnetna rezonanca, a stručno mišljenje dali su veterinari u Beogradu, kao i šef radiološkog centra sa Klinike za male životinje Veterinarskog fakulteta Univerziteta na Floridi, prof.dr. Matthew Winter. Konačna Halidova dijagnoza je diskospondilitis.

Halidovo putovanje pogledajte u videu u nastavku:

Dodatnim pretragama na Klinici za male životinje Veterinarskog fakulteta u Sarajevu utvrđen je uzročnik, te je na osnovu toga uključena odgovarajuća terapija. Obzirom na težinu oštećenja pršljenova i diska koji komprimira kičmenu moždinu, postoji mogućnost da će biti urađen hirurški zahvat, a odluku će biti donesena sa veterinarima sa Floride koji imaju iskustva sa ovakvim slučajevima.

Halidu potrebna invalidska kolica

U međuvremenu, dok se prati njegovo stanje i uspješnost terapije, Halidu su neophodna invalidska kolica koja bi mu pomogla da se kreće i vreća za ležanje, koja bi prevenirala nastajanje rana od ležanja.


''Trenutno je Halid u jako dobrom stanju, apetit je više nego odličan, dobro je raspoložen i stalno traži društvo. Ono što Vas molimo sada jeste da nam pomognete u prikupljanju sredstava za invalidska kolica i vreće za ležanje, što bi sa dostavom iz Amerike kostala oko 500,00 KM. Nadam se da ćete i ovaj put biti uz nas, kako bi Halidu koliko god je to moguće poboljšali kvalitet života'', kažu uposlenici Interne klinike na Veterinarskom fakultetu Sarajevo.

Novac možete uplaćivati na isti transakcijski račun:

SVRHA UPLATE: DONACIJA ZA HALIDA
NAZIV BANKE: UNICREDIT BANK D.D. MOSTAR
TRANSAKCIJSKI RAČUN: 3389002208310352

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije