Veoma konkretan prijedlog uštede od 10%

Radiosarajevo.ba
Veoma konkretan prijedlog uštede od 10%


Udruženje Akcija Građana predlaže zakon o reviziji privilegija funkcionera i to u vrijeme kada parlamentarci razmatraju zakon o reviziji prava boraca. Na ovaj način, aktivisti žele da Parlamentu pruže priliku da , razmatrajući dva zakona o reviziji (reviziji prava boraca i reviziji privilegija funkcionera), primjeni jednake principe revizije na siromašne i na bogate pripadnike našeg društva. Tako bi se u predizbornoj godini izbjegle neugodne posljedice spoznaje da samo siromašni plaćaju cijenu zaključenja aranžamana sa MMF-om.

Prenosimo obrazloženje za ovaj prijedlog kojeg su članovi Udruženja Akcija Građana predali u proceduru u utorak 13. oktobra 2009.

Birali smo svoje predstavnike i osigurali im pristojne uvjete da rade u interesu fizičke i ekonomske sigurnosti građana i razvoja naše zemlje, medutim, izgleda da se oni ne opterećuju previše dosadnim analiziranjima, upoređivanjima, skupljanjem informacija ... svime što bi im pomoglo da realnije sagledaju stanje u ovoj zemlji i donesu ispravne odluke.

Tako i Premijer Federacije BiH g.Mustafa Mujezinović ima u posljednje vrijeme sve većih problema da objasni odgovornima na raznim nivoima vlasti značaj štednje, posebno u kontekstu uslova za podršku od strane MMF-a. Još prije dva mjeseca je izjavio da “moramo solidarno uštedjeti tih deset odsto, ali baš na platama”, međutim, oni koji razmatraju Zakone, kao da ga ne čuju.

Nedavno je, međutim, Vlada Federacije BiH utvrdila i u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku uputila Prijedlog Zakona o reviziji prava korisnika iz oblasti boračkoinvalidske zaštite. Nedugo zatim Predstavnički dom Parlamenta FBiH na vanrednoj sjednici je jednoglasno podržao zahtjeve dobitnika najviših ratnih priznanja, koji su dva dana protestovali pred Vladom i Parlamentom FBiH.

Prema ocjeni Premijera, članovi Predstavničkog doma Parlamenta FBiH izglasali su zaključke koji “nisu provodivi i ugrožavaju aranžman s MMF-om vrijedan 1,2 milijarde eura.”

” Moramo donijeti privremene mjere koje će nam omogućiti da stanemo na noge. Moramo napraviti uštede, usvojiti reformske zakone, pripremiti budžet za 2010. godinu, kako bismo u 2011. godini imali razvojni budžet", istakao je Mujezinović, dok je boravio u Istanbulu na zasjedanju MMF-a i Svjetske banke.

Umjesto odgovornih koji se ne mogu dosjetiti adekvatnih i učinkovitih mjera, Udruženje Akcija Gradana nudi jedno od brojnih raspoloživih rješenja za uštede. Treba samo smanjiti privilegije i ničim zasluženi luksuz koji uživaju naši “visokoproduktivni “ funkcioneri na svim razinama vlasti, jer upravo tu je najveći odliv budžetskog novca.

Zato nudimo Parlamentu FBiH na razmatranje Prijedlog Zakona o reviziji privilegija koje koriste funkcioneri u FBIH.

Ovim Zakonom se uređuju uslovi, način i postupak vršenja revizije svih funkcionera u FBiH koji koriste javne privilegije po zakonu i navikama zatečenim u službenoj praksi u FBiH.

Zakon se upucuje u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku u vrijeme kada Parlament FBiH razmatra prijedlog «Zakona o reviziji korisnika prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite». Na ovaj način Parlament FBiH ima odličnu priliku da, razmatrajući dva zakona o reviziji (reviziji prava boraca i reviziji privilegija funkcionera), primjeni jednake principe revizije na siromašne i na bogate pripadnike našeg društva. Tako bi se u predizbornoj godini izbjegle neugodne posljedice spoznaje da samo siromašni plaćaju cijenu zaključenja aranžamana sa MMF-om - poručili su parlamentarcima aktivisti udruženja građana prilikom dostavljanja prijedloga zakona.

Tekst prijedloga zakona možete pročitati u našoj sekciji trafika ili ako kliknete ovdje

Informacija o kreditnom aranžmanu "primljena k znanju"

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije