Venecija: Specijalna turistička taksa - euro dnevno

Radiosarajevo.ba
Venecija: Specijalna turistička taksa - euro dnevno

Gradonačelnik Venecije Giorgio Orsoni podržao je u četvrtak prijedlog o uvođenju specijalne turističke takse od jednog eura dnevno. 

Dan ranije, naplatu turističke takse u Veneciji i Firenci odobrio je i talijanski premijer Silvio Berlusconi, a objavljeno je da će od 2011. godine slična taksa da se naplaćuje i u Rimu, prenijele su agencije. 

Po riječima Orsonija, Venecija bi sredstvima od naplate turističke takse značajno popunila gradski budžet i finansirala zaštitu historijskih spomenika. 

Veneciju, u kojoj živi oko 59.000 stanovnika, godišnje posjeti oko 20 miliona turista. 

Muzejski radnici i arhitekte su u oktobru kritikovali Orsonija zbog toga što je dozvolio da se na historijski važnim objektima postave reklamni bilboardi koji "potpuno urušavaju" izgled jednog od najljepših gradova svijeta. 

Postavljanje reklama Orsoni je opravdao prihodima koje grad koristi za restauraciju spomenika, a kritičare gradske uprave nazvao "glupim i nekompetentnim".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije