Veliki uspjeh bh. učenica na Naučnoj olimpijadi

Radiosarajevo.ba
Veliki uspjeh bh. učenica na Naučnoj olimpijadi

Učenice Tursko-bosanskog Unsko-sanskog koledža iz Bihaća osvojile su treće mjesto na 27. Naučnoj olimpijadi održanoj u gradu Nuevo Hamburgo u Brazilu, potvrđeno je agenciji Anadolija u toj obrazovnoj instituciji.
Hata Botonjić i Aida Hodžić, sa projektom koji je nagrađivan na ranijim olimpijadama u Bakuu i Amsterdamu, dobile su brojne pozive za učešće na takmičenjima naučnih projekata na svjetskom nivou

Učenice četvrtog razreda Unsko-sanskog koledža Hata Botonjić i Aida Hodžić osvojile su treće mjesto na međunarodnom takmičenju naučnih projekata "Mostratec", na kojem je učestvovalo oko tri hiljade srednoškolaca iz cijelog svijeta.

Projekat predstavnica BiH "Mikrobiološka destilacija vode", osvojio je treće mjesto i Trofej za najbolji regionalni projekat među 325 projekata iz 24 zemlje.


Bosanac Adnan Mehonić, doktorant University College iz Londona, dizajnirao je novi, revolucionarni čip koji je postao vijest koju su objavili brojni svjetski mediji. Njegov naučni rad o pronalasku je objavljen u američkom žurnalu za primijenjenu fiziku

Mladi Bosanci i Hercegovci, svoju su zemlju, na međunarodnim naučnim takmičenjima predstavljali u najboljem svijetlu, osvojivši samo ove godine blizu 40 medalja. Broj osvojenih medalja za ovu godinu nije konačan, a samo je djelimičan pokazatelj uspjeha mladih naučnika iz BiH.

Matematičar iz BiH Harun Hindija, na 53. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi nedavno održanoj u Argentini, osvojio je srebrnu medalju u kategoriji do 19 godina. Osim Hindije, Ratko Darda i Vladimir Ivković, također iz BiH, osvojili su bronzane medalje. Hindija je prije svjetske olimpijade osvojio zlatnu medalju na balkanskoj matematičkoj olimpijadi u turskom gradu Antaliji.

Među mladim talentima su i Sabahudin Husić i Dženis Ejupi, studenti Univerziteta Burch u Sarajevu, koji suosvojili zlatne medalje na internacionalnom takmičenju iz informatike Infomatrix, održanom u Bukureštu. Od ukupno 39 zemalja i više od 180 projekata, Husić i Ejupi su, u kategoriji hardware kontroliranje, sa svojim izumom osvojili prvo mjesto i zlatne medalje.


Denis Perunčić i Vekas Murselović

Bihaćki srednjoškolci Sanel Sipić, Almin Ćenanović i Adnan Babić na 110. najstarijem svjetskom salonu inovacija u Parizu "Concours Lepine" početkom maja osvojili su srebrnu medalju. Prethodno su na sajmu inovacija u Ženevi osvojili također srebro

Isto tako Denis Perunčić i Vekas Murselović, učenici trećeg razreda Tursko-bosanskog koledža iz Sarajeva, ostvarili su zapažen rezultat osvojivši prvo mjesto i zlatne medalje na I-SWEEP olimpijadi u Sjedinjenim Američkim Državama. Perunčić i Murselović su se takmičili u kategoriji „Okoliš-zaštita životne sredine“. U okviru Internacionalne olimpijade iz fizike koja je održana u estonskom gradu Talinu, bh. olimpijski tim ostvario je izvanredne rezultate nakon što je Selver Pepić osvojio bronzanu a Nudžeim Selimović počasnu medalju.

Braća Damir i Daniel Ferizović osvojili su srebrenu i bronzanu medalju na 18. Balkanskoj informatičkoj olimpijadi održanoj u Crnoj Gori. Damir je do sada dobio ponude za posao u poznatim svjetskim kompanija Googleu i Facebooku.

Na prestižnoj olimpijadi projekata učenika srednjih škola u Hjustonu u SAD-u, predstavnici BiH Dževad Kozlica i Aldin Hodžić u kategoriji energije osvojili su zlatnu medalju i novčanu nagradu od 1000 dolara. Kozlica i Hodžić su dobili i pune stipendije začetverogodišnje školovanje na "North American College" u vrijednosti od po 45.000 dolara.



Da su talent i pamet mladih ljudi najveće bogatstvo BiH potvrđuje i rezultat učenika iz BiH, Ahmeta Zerića i Alema Mušinbegovića, koji su osvojili dvije zlatne medalje na IYIPO Olimpijadi u Gruziji.

Tim studenata Bosna Sema obrazovnih institucija, na takmičenju Infomatrix u Rumuniji, ostvarili su izuzetne rezultate. Sabahudin Hušić i Dženis Ejupi osvojili su zlatne, Ammar Talić, Almir Aljović, Hadžem Hadžić i Amer Zavlan srebrne, a Adnan Bečić i Nadir Lošić bronzane medalje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije