Veliki broj romske djece u BiH napušta osnovne škole

Radiosarajevo.ba
Veliki broj romske djece u BiH napušta osnovne škole

Veliki broj romske djece mogao bi u školskoj 2012./2013. godini napustiti školovanje u osnovnom obrazovanju na području Federacije BiH zbog neprovedbe jedne od glavnih odrednica Revidiranog Akcionog plana za obrazovne potrebe Roma iz 2010. godine - obezbjeđenja školskih udžbenika za ovu populaciju.

Na tu su mogućnost upozorili na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu predstavnici Centra za podršku, informisanje i zajedničko djelovanje romskih organizacija u Federaciji BiH  Mujo Fafulić i Muhamed Tahirović, naglašavajući da Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke još uvijek nije uplatilo sredstva za nabavku udžbenika namijenjenih romskoj djeci, javila je Fena.

Nedostatak udžbenika

Voditelj pomenutog Centra koji djeluje na području četiri kantona - Kantona Sarajevo, Zeničko-Dobojskog, Hercegovačko-neretvanskog i Srednjebosanskog Mujo Fafulić naveo je podatak da je u prošloj školskoj godini u općinama Kakanj i Zavidovići više od stotinu romske djece napustilo školovanje u osnovnim školama jer im nisu obezbijeđeni nužni udžbenici.

On je upozorio da se pomenuti Akcioni plan uopće ne provodi u niz segmenata, iako je najvažnija odrednica nabavka udžbenika. Međutim, tu su i obaveze organiziranja prevoza do škole za djecu Rome, obezbjeđenje školske užine i drugi segmenti.

''Akcioni plan je usvojen 2010. godine, a do danas od entitetskih ministarstava nemamo izdvojenu nijenu KM za potrebe obrazovanja romske populacije. Cilj ovog plana je poboljšati položaj Roma u bh. društvu, kao i uključiti ih u obrazovni sistem. Pitanje je hoće li Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke ove godine izdvojiti na vrijeme potrebna finansijska sredstva ili će to biti na kraju prvog polugodišta kada djeca već budu zaostala u učenju za drugom djecom ili se isključila iz škole'', kazao je Fafulić.

Dodao je da je jedan od pozitivnih primjera Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo koje je prošle školske godine izdvojilo sredstva za nabavku udžbenika namijenjenih socijalno ugroženoj populaciji, u koju su uključena i romska djeca.

Muhamed Tahirović je najavio da će početkom školske godine biti organiziran obilazak svih osnovnih škola u KS kako bi utvrdio tačan broj upisane romske djece, ali i broj onih koji su dobili udžbenike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije