Velika fotografska priča Ćirila Ćire o mostovima Mostara

Radiosarajevo.ba
Velika fotografska priča Ćirila Ćire o mostovima Mostara
Galerija Aluminij i Matica hrvatska Mostar, u sklopu manifestacije Dani MH Mostar – Mostarsko proljeće, daruju Mostarce jednom od najljepših fotografskih priča iz grada na Neretvi-priči o mostovima.

Mostarci će moći uživati u veličanstvenoj  fotografskoj priči o mostovima Mostara, s temom prije i poslije, ispričanoj kroz objektive oca Ćirila Ćire i sina Vladimira Ćire Raiča.

Izložba će biti otvorena u četvrtak, 19. maja, s početkom u 19 sati, a otvorenom za besplatno razgledanje ostat će do 3. juna.

Ćiril Ćiro Raič rođen je 1936. godine u selu Strgonice, općina Konjic. U Mostar dolazi 1952. i u njemu završava fotografski obrt 1955. godine. Dobiva posao fotografa u Zavodu za zaštitu spomenika kulture i prirode u Mostaru, u kojemu provodi cjelokupnu aktivnu karijeru. Zvanje majstora umjetničke fotografije stekao je 1975. godine, kada je primljen u članstvo Udruge primijenjenih umjetnika BiH i Jugoslavije. Ostvario je, za života, 67 samostalnih i sudjelovao na stotinama skupnih i tematskih izložbi u zemlji i u tuđinstvu, a dobitnikom je niza nagrada i priznanja. Krunom njegova rada jest fotomonografija iz 1998. godine. Preminuo je 2011. godine, a njegovi sinovi Vladimir i Davor nastavljaju očevo djelo, predano radeći na očuvanju Ćirine ostavštine i na daljnjemu dokumentiranju kulturno-povijesnih dobara i prirodnih ljepota Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije