Večeras počinje Ciklus španske kinematografije u BiH - po deveti put

Radiosarajevo.ba
Večeras počinje Ciklus španske kinematografije u BiH - po deveti put


Sarajevski otvoreni centar i Ambasada Španije najavljuju IX Ciklus španske kinematografije koji će se u Sarajevu održati u periodu od utorka 16. novembra do subote 20. novembra 2010. u Kinu Meeting Point sa početkom u 19:00h.

Ciklus španske kinematografije, koji se organizuje deveti put, već je poznat filmski program Španske ambasade, koji je u proteklih nekoliko godina izazvao veliki interes kod sarajevske publike. Kao i prošle godine, ovaj filmski program će u realizaciji Sarajevskog otvorenog centra biti prikazan u Sarajevu te u desetak bh. gradova, između ostalog u Banjoj Luci, Mostaru, Tuzli, Bihaću, Gračanici. IX ciklus španske kinematografije će se otvoriti sa filmom TamnoPlavoSkoroCrno reditelja Daniela Sánchez Arévala.

PROGRAM

16.11.2010, 19:00h
TamnoPlavoSkoroCrno/AzulOscuroCasiNegro, igrani film, režija: Daniel Sánchez Arévalo, 2006, 105 min.
Uloge: Quim Gutiérrez, Marta Etura, Antonio de la Torre, Héctor Colomé, Raúl Arévalo, Eva Pallarés
TamnoPlavoSkoroCrno je stanje uma, neizvjesna budućnost, boja: boja koju ne raspoznajemo uvijek i koja se mijenja zavisno od svjetla, okoline i raspoloženja. Nakon što njegov otac doživi moždani udar, Jorge je prisiljen da preuzme posao. Zadnjih nekoliko godina je proveo teško radeći, brinući se za oca i završavajući fakultet, ali sada želi da živi po svom. Jednog dana, njegov brat koji se nalazi u zatvoru, zatraži od njega da bude otac djeteta jedne od zatvorenica koja želi preći u odjel za roditelje kako bi se na taj način riješila svakodnevnog maltretiranja sa kojim se suočava u zatvoru.

17.11.2010, 19:00h
Nacionalni lov/La Escopeta Nacional, igrani film, režija: Luis García Berlanga, 1978, 95 min.
Uloge: Luis Escobar, Jose Luis López Vázquez, Rafael Alonso, Antonio Ferrandis, Amparo Soler Leal, Agustín González
Zima 1972. godine. Jaime Canivell, katalonski proizvođač elektronskih otvarača za vrata, putuje sa ljubavnicom u Madrid kako bi prisustvovali lovu koji je sam organizovao. Njegov cilj je da se približi visokom društvu kako bi poboljšao svoj posao. Od dolaska uključeni su u jedinstvenu situaciju ispunjenu apsurdnim likovima.

18.11.2010, 19:00h
Labirint strasti/Laberinto de Pasiones, igrani film, režija: Pedro Almodóvar, 1982, 94 min.
Uloge: Cecilia Roth, Imanol Arias, Helga Liné, Marta Fernández Muro, Fernando Vivanco, Ofelia Angélica
Melodrama, komedija o Sexiliji, nimfomanskoj pop zvijezdi i Rizi Nero, homoseksualcu i sinu kralja Tirana. Jedne večeri, skrivajući se od Sadeca i njegovih prijatelja koji ga proganjaju, nastupa u klubu prerušen u pankera te susreće Sexiliju. Ovo je njegova prva heteroseksualna veza. U međuvremenu Queti, Sexilijina najveća obožavateljica, pomaže joj da se pomiri sa svojim novim životnim stilom.

19.11.2010, 19:00h
Gradnja/En Construcción, dokumentarni film, režija: José Luis Guerín, 2000, 125 min.
Uloge: Iván Guzmán Jiménez, Juana Rodríguez Molina, Juan López López
U jednom od dijelova Barselone kojem prijeti urbanistička reforma, započinje gradnja stambenog bloka. Film se manje fokusira na detalje gradnje a više na utjecaj koji gradnja stanova ima na ljude koji žive u susjedstvu, uključujući dvoje tinejdžera koji ilegalno žive u susjednoj zgradi, stranca koji traži posao za sebe i za svog sina, i mladu djevojku koja postaje zaluđena jednim od građevinskih radnika.

20.11.2010, 19:00h
Tapas
, igrani film, režija: José Corbacho i Juan Cruz, 2005, 94 min.
Uloge: Elvira Minguez, Ruben Ochandiano, angel de Andres Lopez, Maria Galiana, Eduardo Blanco, Dario Paso, Alberto de Mendoza
U okolini Barselone isprepleteno je pet priča. Strah od usamljenosti dvoje penzionera, Mariana i Conchi; nada i tuga Rachel, srednjovječne žene koja proživljava svoju ljubav preko interneta; neizvjesna budućnost Cesara i Opo; ili Lolino otkriće da postoji nešto više od njegovog bara, a što otkriva u vezi sa Mao, njegovim novim kuharom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije