Važnost primjene zakona o ravnopravnosti spolova

Radiosarajevo.ba
Važnost primjene zakona o ravnopravnosti spolova

 

'Važnost primjene Zakona o ravnopravnosti spolova za građane/ke i mehanizmi zaštite prava', tema je seminara upriličenog danas u Sarajevu u organizaciji Fondacije lokalne demokratije, a uz potporu Američke agencije za međunarodni razvoj - USAID i u saradnji s Centrom za edukaciju sudija i tužitelja u FBiH, javlja Fena.

Seminar, koji se realizira u sklopu 'Sedmice ravnopravnosti spolova u BiH' i projekta "Obrazovanje javnosti o pravnom sistemu" (USAID-JSDPII), prilika je za još jednu evaluaciju iskustava i dosadašnjih praksi u primjeni legislative iz oblasti ravnopravnosti spolova, eliminiranju pojava spolne diskriminacije, te načinima zaštite tih prava.

Sudjelovanje žena u vlasti sa 40 posto?

Sudionike skupa, koji je okupio djelatnike iz pravosuđa, policijskih agencija, socijalnih službi i nevladinog sektora, pozdravio je direktor Misije USAID-a David Barth, istaknuvši značaj sudjelovanja žena u političkom i javnom životu u skladu s demokratskim dostignućima i ciljevima.

Radi se o, kako navodi, realizaciji jednog od milenijskih ciljeva UN-a, a koji kaže "da društva u kojem žene nemaju ista prava kao muškarci nikada ne mogu postići stadij održivog razvoja".

Barth naglašava spremnost USAID-a da i nadalje podržava jačanje pravne države u BiH i u vezi s tim primjenu svih zakona, uključujući i promoviranje Zakona o ravnopravnosti spolova, kojim je predviđeno sudjelovanje žena u vlasti u omjeru od 40 posto.

Mart: Mjesec žena u BiH

Ocijenio je da se radi o ciljevima koji korespondiraju s euroatlantskim putem BiH, uz podsjećanje da je USAID proglasio mart mjesecom žena u BiH, te da će u saradnji s američkom ambasadom biti organizirana 22 različita događaja radi promoviranja ženskih prava i jednakosti.

Sudionicima skupa su se obratili i direktorica Agencije za ravnopravnost spolova u BiH Samra Filipović-Hadžiabdić i pomoćnik direktora Centra za edukaciju sudija i tužitelja u FBiH Radoslav Marjanović, potcrtavajući da građani/ke ne koriste zakonske mogućnosti u dovoljnoj mjeri.

Ocijenili su da BiH ima razvijene mehanizme i legislativu u oblasti ravnopravnosti spolova, ali i da je neophodno angažirati se na podizanju svijesti o djelotvornijoj primjeni zakona i animiranju javnosti i institucija na tom planu.

U fokusu sudionika seminara su rješenja iz domena bh. zakonodavstva i međunarodnih dokumenata i mehanizama zaštite prava na spolnu ravnopravnost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije