Važna poruka: FBiH mora što prije uspostaviti Registar pedofila

Radiosarajevo.ba
Važna poruka: FBiH mora što prije uspostaviti Registar pedofila
Foto: Javna rasprava / Okrugli sto

Federacija BiH što prije mora uspostaviti Registar lica pravosnažno osuđenih za krivična djela protiv spolne slobode i morala prema djeci i maloljetnicima, poruka je sa današnjeg okruglog stola koji je organizovao portal Javna Rasprava.

Prijedlog zakona, na osnovu kojeg bi se trebao uspostaviti Registar, je još u maju 2019. godine u proceduru uputila zastupnica Socijaldemokratske partije (SDP BiH) u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Lana Prlić. Međutim, ovaj zakon se još uvijek nije našao pred federalnim parlamentarcima.

Prlić: Napraviti registar pedofila i drugih prestupnika prema djeci i maloljetnicima

Lana Prlić, zastupnica Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine uputila je u proceduru prijedlog Zakona o posebnom registru lica pravosnažno osuđenih za krivična djela protiv spolne slobode i morala prema djeci i maloljetnicima u Federaciji BiH.

Prema istraživanju portala Javna Rasprava, donošenje ovog zakona podržava preko 90 posto građana i građanki.

Uvodničarke na današnjem okruglom stolu su bile Lana Prlić, predlagačica ovog zakona, Elizabeta Lukačević iz Bira za ljudska prava Tuzla i Adna Hanić-Zalihić, vanjska saradnica Zakonodavno-pravne komisije Parlamenta FBiH, prisustvovali su članovi članice više nevladinih organizacija, državnih institucija i političkih partija.

Prema riječima gospođe Lukačević: “Uporište za donošenje ovog zakona je Konvencija o pravima i zaštiti djeteta. BiH je potpisivanjem ove konvencije preuzela obaveze da će zaštititi djecu u svim segmentima. Pored ove i Konvencija Vijeća Evrope o zaštiti i prevenciji od svih oblika seksualnog nasilja, nalaže prikupljanje i čuvanje podataka vezano za seksualno iskorištavanje djece.”

Adna Hanić-Zalihić, koja je radila na tekstu ovog zakona smatra da se o ovoj temi premalo govori, te da je osim krivičnih mjera neophodna i kontrola učinilaca i uspostavljanje mehanizama za njihovo vraćanje u društvenu zajednicu, a za to je “neophodno uspostavljanje registra pravosnažno osuđenih lica za krivična djela seksualnog nasilja i iskorištavanja, odnosno registar pedofila”.

Prema riječima Lane Prlić, predlagačice ovog zakona, “ovaj zakon je veoma bitan za našu djecu, budući da ih trebamo zaštititi”. Posebno je problematično što u regionu tek Federacija BiH, Brčko distrikt i Crna Gora nemaju donesen ovakav zakon.

“Na ovaj zakon, koji je upućen u proceduru još u maju 2019. godine, Vlada FBiH je dala negativno mišljenje, navodeći da je potrebno najprije izmijeniti Krivični zakon FBiH, kazala je Prlić podsjećajući da u RS-u imamo “primjer da je prvo uspostavljen Registar pa je tek onda izmijenjen Krivični zakon”.

Povreda privatnosti djeteta bit će kažnjena zakonom

Ministarstvo za pravdu u Vladi Republike Srpske opredijelјeno je da u što većoj mjeri osigura krivično-pravnu zaštitu djece, rekli su za Radiosarajevo.ba iz ove institucije nakon što je na sjednici Vlade RS-a usvojen Prijedlog Krivičnog zakona.

Sa današnjeg okruglog stola je poručeno i da ne bi trebao biti nikakav problem na istoj sjednici izmijeniti oba zakona, pogotovo zbog činjenice da su i izmjene Krivičnog zakona upućene u proceduru još 2018. godine.

Zastupnica Prlić je također najavila da će na prvoj decembarsoj sjednici Parlamenta FBiH podnijeti urgenciju kako bi se ovaj zakon, nakon pola godine od podnošenja dnevnom redu Parlamenta FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije