Vatrogasci dočekuju sezonu požara s dotrajalom opremom

Radiosarajevo.ba
Vatrogasci dočekuju sezonu požara s dotrajalom opremom


Vatrogasci Profesionalne vatrogasne jedinice Mostar i ovu sezonu požara dočekali su ponovo s dotrajalom opremom i vozilima starijim više od 30 godina.

Od višegodišnjih obećanja da će se krenuti u nabavku dva nova specijalna vozila još nema ništa, a oprema kojom trenutno raspolažu ni kvantitativno ni kvalitativno ne odgovara potrebama.

Više puta su upozoravali da se ovaj problem mora početi sistemski rješavati s obzirom na broj i razmjeru požara koji pogađaju područje Mostara, ali niko od nadležnih u Gradu Mostaru, koji je osnivač ove jedinice, nije se osvrtao na njihove vapaje.

Miljenko Zovko, predsjednik Sindikata Profesionalne vatrogasne jedinice, ne očekuje da će se ove godine situacija u tom pogledu promijeniti, odnosno da će dočekati obnavljanje i nova ulaganja u zastarjelu opremu.

Sistemska obnova

"Da bismo mi imali modernu i odgovarajuću opremu, potrebno je četiri godine da se ona sistemski obnavlja i da se mnogo ulaže u to. Ne može se to, kako mnogi misle, završiti za jednu godinu jer sve je na izdisaju, oprema je stara, a da ne spominjemo da nam fali ljudstva. Prosječna starost naših vatrogasaca je 50 godina, tako da nam treba mnogo sezonaca, jer se Civilna zaštita ne uključuje u akcije gašenja, tako da ćemo pokušati ovu sezonu premostiti upošljavanjem sezonaca. Navodno bi uskoro trebalo njih osam početi s radom", kaže Zovko za Avaz.ba.

U samo nekoliko posljednjih dana mostarski vatrogasci imali su na desetke intervencija na terenu, ali nasreću, nije bila riječ o požarima većih razmjera. No, uzimajući u obzir veoma visoke temperature koje su zadesile cijelu BiH, nadolazeći dani sa sobom bi mogli donijeti katastrofe poput prošlogodišnjih kada su u Mostaru gorjeli nebo i zemlja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije