Vaskrs - Najveći hrišćanski praznik

Fena
Vaskrs - Najveći hrišćanski praznik
FOTO: Radiosarajevo.ba / Jaja obojena u crveno
Tradicionali pozdrav "Hristos voskrese, vaistinu voskrese"

Pravoslavni vjernici u nedjelju slave uskrsnuće Kristovo - Vaskrs, pozdravljajući se tradicionalnim pozdravom "Hristos voskrese, vaistinu voskrese".

Uskrs ili Vaskrs najveći je praznik kojim se proslavlja Isusov povratak u život - uskrsnuće. Po kršćanskom vjerovanju, to se dogodilo trećeg dana poslije njegove smrti, uključujući i dan smrti, tj. prve nedjelje poslije Velikog petka.

To je pokretni praznik i slavi se poslije židovske Pashe u prvu nedjelju poslije punog mjeseca, koji pada na sam dan proljetne ravnodnevnice, ili neposredno poslije nje. Kod istočnih kršćana, Uskrs najranije može pasti 4. aprila, a najkasnije 5. maja, a kod zapadnih kršćana uvijek pada između 22. marta i 25. aprila.

Iz teološke perspektive, Vaskrs predstavlja najvažniji kršćanski blagdan, a njime se izražava radost zbog konačne pobjede sina Božjeg nad smrću i progonstvom.

Pripreme za Uskrs se razlikuju od običaja do običaja. Tradicionalno počinju na Veliki četvrtak, dan pričešća, a nastavljaju se Velikim petkom. Svećenici u pravoslavnim crkvama iznose crvenu plaštanicu i polažu je ispred oltara.

Do subote navečer, vjernici su u prilici da plaštanicu celivaju (vjerski motivirano ljubljenje). Na Veliki petak se ne služe liturgije, a to je dan strogog posta, tijekom kojega kršćani ne konzumiraju mast bez obzira na porijeklo i svi se poslovi u kućanstvu obustavljaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije