Vareš: Muzička škola otvorena za svu djecu

Radiosarajevo.ba
Vareš: Muzička škola otvorena za svu djecu

Osnovna škola Vareš je jedna od škola u Federaciji BiH koja funkcioniše po sistemu segregacije „dvije škole pod jednim krovom“, u kojoj se mališani razdvajaju prema nacionalnoj pripadnosti. Tim više je otvaranje odjeljenja muzičke škole, pristupačnog za svu djecu podjednako, značajniji čin.

Muzičko odjeljenje u OŠ Vareš, namijenjeno integrisanom obrazovanju i približavanju djece iz podijeljene škole, svečano je otvoreno u utorak, 27. novembra, a njegovu realizaciju pomogla je organizacija Save the Children kroz projekt „Obrazovanje za socijalnu koheziju BiH na putu ka EU“. Otvaranje muzičkog odjeljenja otvorenog za svu djecu svojevrsna je završnica ovog trogodišnjeg projekta, koji je podrazumijevao i pružanje podrške Vijeću učenika/ca i roditelja/ki, tematske seminare i radionice s ciljem promocije koncepta Otvorene škole – otvorene zajednice, razmjenu učenika, proljetne koncerte, predavanja za učenike/ce, roditelje i nastavnike/ce...

Ovaj projekat, koji su zajedničkim snagama vodili Save the Children, Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona i Pedagoški zavod Zenica za krajnji cilj ima da obezbijedi pravičan pristup inkluzivnom i kvalitetnom obrazovanju sve djece, s posebnim naglaskom na djecu iz ranjivih i isključenih skupina, te da promoviše toleranciju i poštivanje različitosti.

Naporima organizacije Save the Children nabavljeni su muzički instrumenti i ostala oprema za muzičko odjeljenje, Ministarstvo je omogućilo osnivanje ovog odjeljenja, dok je OŠ Vareš osigurala potrebne uslove za odvijanje ove nastave.

Zajedničko odjeljenje muzičke škole je značajan korak naprijed ka integraciji djece iz podijeljene osnovne škole Vareš, budući da će djeca iz obje nacionalne grupe, hrvatske i bošnjačke, ovu vannastavnu aktivnost pohađati istovremeno, upoznavati se i time djelovati na jačanju suživota, tolerancije, komunikacije i međusobnog uvažavanja.

 

„Reakcije djece, roditelja i nastavnika ove škole su izuzetno pozitivne, ohrabrujuće za sredinu u kojoj se na svu žalost malo toga pozitivnog dešava za djecu i njene građane-ke. Otvaranje muzičkog odjeljenja je nadasve motivirajuće za sve mlade i njihove roditelje te ostale aktere u školi i zajednici.“, kaže za Manjine.ba Fatima Smajlović, program menadžerica u organizaciji Save the Children koja je radila na ovom programu.

Od septembra 2012. godine, 19 učenika i učenica upisano je na odsjek za klavir, dok je za narednu godinu planirano otvaranje odsjeka za gitaru, te proširivanje na druge odsjeke u ovoj školi. 

 

Na naše pitanje da li će nešto slično biti implementirano u drugim školama širom FBiH koje rade na principu „dvije škole pod jednim krovom“, Smajlović kaže:

„Nažalost, problem “dvije škole pod jednim krovom” nije nešto što jedna organizacija ili jedna institucija može riješiti sama, već je potrebno osigurati volju i interes velikog broja aktera, posebno na političkom planu. Save the Children će, sa svoje strane u saradnji sa obrazovnim institucijama i dalje nastaviti da implementira projekte koji imaju za cilj da poboljšaju uslove obrazovanja za svu djecu, uključujući i rješavanje hroničnih problema sa kojima se suočava obrazovni sistem u BiH, kao što su odvajanje djece, asimilacija i drugi oblici nepoštivanja dječjih prava. Iskustva i naučene lekcije iz ovog projekta će biti korišteni i u budućim intervencijama, kako bi se pozitivni rezultati multiplicirali.“

 

Naglašavajući da projekat muzičkog odjeljenja, koje funkcioniše kao bilo koja druga muzička škola u našoj državi, ne tretira izravno problem „dvije škole pod jednim krovom“, nego jačanje saradnje, komunikacije, uvažavanja i tolerancije, Smajlović dodaje:

„Treba naglasiti da je OŠ Vareš, iako spada u kategoriju podijeljene škole, već napravila određeni napredak kroz zajedničko Vijeće učenika i Vijeće roditelja. Ipak, uspostavljanje Osnovne muzičke/glazbene škole u okviru ove podijeljene škole je veliki iskorak ka integriranom obrazovanju.“

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije