Van Gogh za Radiosarajevo.ba: Prvi put u Sarajevu bez balada sa jednim ubitačnim ritmom

F. Z.
Van Gogh za Radiosarajevo.ba: Prvi put u Sarajevu bez balada sa jednim ubitačnim ritmom
/ Foto: OK Fest

Beogradska grupa Van Gogh u sklopu festivala Live Stage Music Festival ponovo će pjevati pred sarajevskom publikom, a Đule i njegov bend s novim albumom "More bez obala" gradu na Miljacki predstavit će se 27. jula.

Koncert će biti održan na platou Skenderija, a počinje u 22 sata. Zvonimir Đukić, poznatiji kao Đule Van Gogh najavio je žestoku svirku.

"Veliko zadovoljstvo mi je da ćemo album 'More bez obala' koji se pojavio prije par mjeseci, naš deseti studijski po redu album, na koji smo jako ponosni i koji ima veliku kalorijsku koncertnu vrijednost, govorim o pjesmama koje ćemo po prvi put premijerno predstaviti na novom festivalu u Sarajevu 'Live Stage'. Van Gogh je 27. u srcu Sarajeva.

Gruvat ćemo set listu koju zovemo Rockenrolla i naravno da smo se poželjeli i publike i dugo smo čekali i ovu turneju koja nosi naziv obraz uz obraz i taj neki slogan spremni za let nas mnogo raduje. Da krenemo u susret i publici i gradovima gdje dugo nismo bili. Bit će to radost za nas i sarajevsku publiku", rekao je na početku razgovora za Radiosarajevo.ba, Zvonimir Đukić poznatiji kao Đule Van Gogh.

Na novom albumu grupa Van Gogh još uvijek radi, iako se on pojavio u javnosti. To nije zaustavilo kreacije beogradskog benda.

"Mi još uvijek radimo na albumu. Činjenica da se album pojavio nije zaustavila proces i kreacije, hemiju koja postoji u našem dodiru sa pjesmama. Pjesma nikada nije gotova i kada se pojavi na albumu to je samo jedan taj trenutak koji nam se dopao, pa smo ga zabilježili i podijelili s publikom. Međutim, od grada do grada, jedna pjesma nikada ne zvuči dva puta isto.

Radimo na pjesmama, mijenjaju svoj oblik, a publika u Sarajevu će čuti po prvi put na našim turnejama, jednu formiranu Rocknrolla set listu, bez balada, sa jednim ubitačnim energetskim tempom i mislim da će to biti Van Gogh u pravom svjetlu. Uželjeli smo se tog 'rough' i beskompromisnog zvuka. Nova postava gitarska je u bendu i mnogo se radujemo turneji na koju smo krenuli početkom juna mjeseca", istaknuo je Đule.

"Ma nismo mi ni u kakvom radnom odnosu. Jedini odnos koji postoji je s publikom i u taj odnos prema pjesmama, da Van Gogh svaki put zvuči drugačije. Da bude nov i svjež. Činjenica je da okupljamo publiku svih generacija. Mnoge smo generacije sačekali i ispratili i u nama to nije probudilo želju da se smirimo. Da uđemo u te neke lagane note, koje negdje mirišu na kraj", istaknuo je Đule i još jednom ukazao na to da nikada nisu bili više spremni za ludnicu na svirkama:

"Daleko od toga, nikada nismo bili luđi, a taj entuzijazam, emocije i energija kojom raspolažemo u ovom trenutku osjetit će i publika u Sarajevu. Mene puno raduje što imamo jedan novi festival u Sarajevu pored SFF-a, koji je okupio sve ljude, ne samo iz svijeta, nego i cijelog regiona. Live Stage će nadam se postati tradicija i na radost Sarajeva, ali i drugih gradova. Jer, ljepota festivala je da okupi mlade ljude na tom druženju i ko zna ko koga zavoli, zagrli, poljubi... Muzika tu dođe samo kao pozadina da sve to lijepim bojama oboji", rekao je Đule.

Đule i ostatak grupe Van Gogh energično su pratili nastup Novaka Đokovića na Wimbledonu, a ističu koliko je srbijanski teniser važan za čitav region.

"Nole je jedan fenomen, čovjek koji veliča čitav ovaj jedan region. Siguran sam da u svakom manjem ili većem mjestu postoji jedan Nole. Da li se bavio sportom, muzikom, pisao, sasvim je nebitno. Bitan je kao slika jedne motivacije uživo. Bitan je kao čovjek koji govori da predanost može samo da rezultira uspjehom i činjenica je da svijet, koliko god ga osporava, ne može ublažiti našu radost što je jedan mladi čovjek koji je krenuo udaranjem loptice od zid, došao tu gdje jeste.

Volio bih da on bude simbol svih mladih ljudi koji se posvete onome što vole. To je dokaz da je sve vrijedno truda i odricanja. Na kraju trebaš biti zadovoljan svojim životom koji si sam kreirao. Bez obzira kakav je, na kraju krajeva novac bude, ode, prođe, ali taj momenat kada se probudiš ujutro i kažeš sretan sam zbog onoga što sam radio i radim zato što volim. Svi mi moramo da naučimo da poštujemo autoritet, šefa kancelarije, poslovođe, ali ako smo mi sretni zbog toga što radimo, onda to niko ne može da pokvari", rekao je Đule.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije