Uži izbor za nagradu Meša Selimović

Radiosarajevo.ba
Uži izbor za nagradu Meša Selimović

U uži izbor za regionalnu književnu nagradu Meša Slimović ušli su Knjiga o Uni Faruka Šehića, Mein Kampf Svetislava Basare, Bernardijeva soba Slobodana Tišme, Sanjao sam slonove Ivice Đikića i Kalendar Maja Zorana Ferića.

Prema riječima predsjednika žirija Zdenka Lešića, pet romana u užem izboru povezuje“odlučno kritičko sagledavanje naše savremenosti i nedavne prošlosti”.

“Ovo su knjige u kojima se iznova problematizuje ono što se događalo u ratu kod nas, i to na način koji je od krvi, suza, znoja”, rekao je Lešić.

Ovogodišnji selektori Emir Imamović (BiH), Pavle Goranović (Crna Gora), Jagna Pogačnik (Hrvatska) i Vladimir Arsenić (Srbija), predložili su 17 romana, a žiri je odlučio o pet naslova u užem izboru. O tim romanima odlučio je većinom glasova žiri kojim predsjedava Zdenko Lešić, a članovi su i Predrag Matvejević, Andrej Nikolaidis, Mirjana Đurđević i Irfan Horozović.

Nagrada Meša Selimović biće uručena na 12. Međunarodnim književnim susretima Cum grano salis koji će se od 6. do 9. septembra održati u Tuzli.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije